OBMANA! BOSANCI PREVARILI NAROD! Predstavili dronove kao svoje, a evo šta je prava istina


IZVOR: Republika/I.Đ. - 10.10.2024 | 14:44


Stručna javnost u BiH je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu

Foto: Telegram/Printscreen/NEXTA Live
OBMANA! BOSANCI PREVARILI NAROD! Predstavili dronove kao svoje, a evo šta je prava istina

Nedavno predstavljeni dronovi na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) prikazani kao proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo su zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa BiH, piše danas sarajevski portal Klix.

Javnost u Bosni i Hercegovini je dočekala vest o serijskoj domaćoj proizvodnji dronova sa opštim odobravanjem i oduševljenjem.

S druge strane stručna javnost je od početaka razvoja bila skeptična prema ovom programu.

Portal piše da dron koji je predstavljen nije proizveden u BiH što, kako kažu, menja sve u odnosu na tvrdnje koje je javnost dobila.

Naime, dron sa fiksnim krilima, koji je Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, predstavio kao "Tayan-1" je zapravo kineski dron kupljen od kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited.

Dron predstavljen na ZEPS-u kao "Tayan-1" je ustvari dron kineske kompanije iz porodice dronova Loong, piše portal koji je, kako navode, za to dobio potvrdu.

Pored potvrde da se radi o tom tipu drona, kompanija je ovom mediju ponudila da kupi isti, što ukazuje na jednostavnost nabavke ovog drona.

Kineska kompanija proizvodi i prodaje ove dronove u različitim modelima, od izviđačkih do borbenih. Pored dronova s fikisnim krilima kompanija nudi i multikoptere.

Asim Hadžić, direktor Centar za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, objasnio je da je došlo do greške u predstavljanju drona.

"Dronovi (dva) su kupljeni u Turskoj i u BiH su dovezeni i sklopljeni. Trebalo je da posluže kao prikaz da ćemo i mi uskoro ući u proizvodnju dronova", rekao je Hadžić za Klix.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je u više navrata pominjao "platforme za granatice".

Kompanija koja prodaje i proizvodi dronove Loong u svom asortimanu prodaje opremu za nošenje i otpuštanje minobacačkih mina, baš onakve o kakvim je govorio Helez. Klix je, dodaju, pokušao nekoliko puta da kontktira Heleza, ali nije odgovarao na njihove poruke i pozive.

"Ono što je sigurno jeste da ovi dronovi odavno imaju serijsku proizvodnju, ali u Narodnoj Republici Kini", piše Klix i ističe da Helez nikada nije prezentovao javnosti gde su dronovi koje je davno najavio, gde se proizvode u BiH i sa kojim firmama i državama su potpisani ugovori o izvozu.