UČENICI PREKIDAJU BOJKOT ZBOG JEDNOG ĐAKA: Posle pet dana vraćaju se u klupe, a evo šta će biti sa PROBLEMATIČNIM DEČAKOM


IZVOR: Republika/I.Đ. - 11.10.2024 | 09:21


Đak četvrtog razreda koji je u prethodnoj školi konstantno pravio haos i terorisao ostalu decu izbačen je po kratkom postupku

Foto: Shutterstock
UČENICI PREKIDAJU BOJKOT ZBOG JEDNOG ĐAKA: Posle pet dana vraćaju se u klupe, a evo šta će biti sa PROBLEMATIČNIM DEČAKOM

Učenici četvrtog razreda jedne osnovne škole u Zagrebu danas se vraćaju u učionice nakon petodnevnog protesta, zbog toga što je jedan problematičan učenik iz druge škole preseljen u njihov razred.  

To je novinarima potvrdio advokat roditelja Klaudio Čurin i pojasnio da je na juče održanom sastanku u Uredu pravobranitelja za decu održan konstruktivan sastanak sa svim učesnicima u postupku.

Detalje nije iznosio, ali je rekao da su roditelji dece koja su bojkotovala nastavu dobili garancije da će sve institucije učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da se obezbedi bezbednost dece na nastavi.

O tome šta će biti s dečakom zbog kojeg je bio organizovan bojkot, advokat nije želeo da govori.  

"Predmet je rešen na inicijativu pbravobraniteljke za decu i mi smo joj zahvalni na njenom angažmanu", rekao je Čurin i dodao da su roditelji zadovoljni ponuđenim garancijama.

Prema nezvaničnim informacijama hrvatskih portala, dečak će najverovatnije biti "pod lupom" i ukoliko samo jedan prekršaj ponovo napravi, a njegovi roditelji se ogluše o prijavu, biće ponovo izbačen i iz ove škole. 

Jedan od roditelja je novinarima rekao da su odluku o povratku svoje dece u školu doneli jedinstveno, nakon što je na sastanku predloženo rešenje koje zadovoljava sve strane.

Zahvalio je institucijama jer su, kako je rekao, pokrenute i prepoznate "neefikasnosti u sopstvenim redovima".  

"Na sastanku smo dogovorili određene mere koje će biti preduzete, a mislim da će rezultat biti vidljiv u vrlo kratkom vremenu", rekla je pravobranitelj za decu Helenca Pirnat Dragičević.  

Garancije da će deca na nastavi biti sigurna, dao je i ministar obrazovanja radovan Fuhs.

"Ja sad jedino mogu apelovati na sve roditelje da upute decu u školu i garantovati normalno odvijanje nastavnog procesa. Preduzeli smo sve što je u nadležnosti Ministarstva da bi smo to i obezbedili", rekao je Fuhs nakon jučerašnje sednice Vlade.

Inače, zbog istog problematičnog učenika u prethodnoj školi ceo razred se prošle školske godine iz protesta ispisao iz škola, pa je doneta odluka da on bude prebačen u drugu školu.