DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA: Đaci napustili objekte, na terenu specijalni timovi


IZVOR: Republika/I.Đ. - 11.10.2024 | 11:42


Pre osam dana u glavnom gradu ove zemlje dogodila se identična stvar

Foto: Shutterstock, Google Maps
DOJAVE O BOMBAMA U ŠKOLAMA: Đaci napustili objekte, na terenu specijalni timovi

Nekoliko sarajevskih škola evakuisano je danas zbog dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, potvrđeno je iz MUP Kantona Sarajevo.

Dojavu je, kažu, dobilo više škola. Predsednica Saveta roditelja sarajevskog kantona Elma Dizdarević je za sarajevski Klix rekla da su uputili dopis resornom ministarstvu i izrazili zabrinutost povodom aktuelne situacije.

- Tražili smo da se obrate resornim ministarstvima koja su zadužena za sigurnost naših učenika da se pronađu osobe koje dojavljuju i budu sankcionisane. Takođe smo tražili da se svi akteri u Vladi KS uključe u rešavanje ovog problema. Ukoliko je potrebna psihološka pomoć za naše roditelje i učenike tražili smo da Ministarstvo organizuje neku edukaciju za naše prvačiće koji se prvi put susreću sa ovim dojavama - rekla je Dizdarević.

Pre osam dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dogodila se identična stvar.

Pet sarajevskih škola dobilo je tada dojave o postavljenim bombama, potvrdila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.

Kako prenosi sarajevski portal Klix, dojave o postavljenim bombama stigle u Srednju muzičku školu, Gimnaziju Obala, Srednju školu primenjenih umetnosti i Elektrotehničku školu za energetiku.

Osim toga, piše Klix, čitaoci su im javili da je stigla dojava o postavljenoj bombi i u Školski centar Maarif na Mojmilu.

U nekim školama je jako brzo sprovedena evakuacija osoblja i učenika, dok je u drugima tada počeo kontradiverzioni pregled.