BUKTI RAT U HRVATSKOJ: Ko je ruski čovek i koga finansira Moskva?


IZVOR: Republika - 12.10.2024 | 21:47


Plenković je izjavio da Rusi koriste Milanovića da širi njihovu propagandu.

Foto: Tanjug/HINA, Profimedia, Shutterstock
BUKTI RAT U HRVATSKOJ: Ko je ruski čovek i koga finansira Moskva?

Ministar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, izneo je juče ozbiljne optužbe na konferenciji za medije kada je rekao da predsedničku kampanju Zorana Milanovića finansiraju strani izvori.

Grlić Radman je rekao da su Milanovićevi proruski stavovi vrlo jasni.

- Njegovu kampanju očito finansiraju možda i neki ruski izvori, sumnjamo, s obzirom na njegovo ponašanje - izjavio je ministar spoljnih i evropskih poslova.

Milanović je na te optužbe odgovorio objavom videa izjave Grlića Radmana tokom posete ruskog ministra spoljnih poslova, Sergeja Lavrova, Hrvatskoj, 2020. godine. 

- Dame i gospodo, Plenkovićev fantastični, briljantni, veliki umotvorni ministar - napisao je Milanović uz snimak na kojem se čuje Radman kako govori:

- Naš susret smo počeli s jednom knjigom pesama i otkrio sam jednu toplu dušu, poetsku, Sergeja, pa sam čitao na ruskom poeziju koju je pisao Sergej Lavrov. Uz to što je diplomata, on je i pesnik.

 

 

Grlić Radman je odgovorio da je tada bila reč o diplomatskim aktivnostima pre početka ruske agresije na Ukrajinu.

- Ja sam mislio da će Milanović opovrgnuti navode za koje, istina, nemam dokaze, kao recimo da se njegova kampanja finansira iz ruskih izvora - rekao je danas Grlić Radman, prenosi HRT.

Podsetimo, i hrvatski premijer, Andrej Plenković, je juče optužio Milanovića da želi svrstati Hrvatsku uz Rusiju, Belorusiju i Srbiju. On je rekao da zahvaljujući Vladi i njenoj politici prema sukobu u Ukrajini, Hrvatska danas nije izolovana kao što je izolovan sam predsednik. 

Plenković je izjavio da Rusi koriste Milanovića da širi njihovu propagandu, što su shvatili svi u Evropi i svetu, te je preostalo da to shvati i deo hrvatske političke i medijske scene, oni koji su se ranije usprotivili i učestvovanju Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini. 

Plenković je rekao da Milanovićevu kampanju dezinformacija možda finansiraju Rusi.