KONAČNO DOLIJAO: Uhapšen maloletnik koji je lažno dojavljivao o postavljenim bombama u sarajevskim školama


IZVOR: Republika - 14.10.2024 | 20:50


Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Foto: Shutterstock, Pixabay/Fleimax
KONAČNO DOLIJAO: Uhapšen maloletnik koji je lažno dojavljivao o postavljenim bombama u sarajevskim školama

U večerašnjoj akciji Uprave policije MUP Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije i Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH, lišen je slobode maloletnik, učenik jedne sarajevske srednje škole, zbog postojanja osnovane sumnje da je u više desetina navrata lažno dojavljivao o postavljenim bombama u školama.

Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Nakon kriminalističke obrade u Upravi policije MUP Kantona Sarajevo, maloletnik će biti predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Zbog zaštite maloletnika u krivičnom postupku, druge informacije nećemo saopštavati - navela je Mersiha Novalić, portparolka MUP Kantona Sarajevo.

Podsetimo, nekoliko sarajevskih škola evakuisano je pre tri dana zbog dojave o postavljenim eksplozivnim napravama, potvrđeno je iz MUP Kantona Sarajevo.

Foto: shutterstock

 

Dojavu je, saopšteno je, dobilo više škola. Predsednica Saveta roditelja Kantona Sarajevo, Elma Dizdarević, je za sarajevski Klix rekla da su uputili dopis resornom Ministarstvu i izrazili zabrinutost povodom aktuelne situacije.

- Tražili smo da se obrate resornim ministarstvima koja su zadužena za sigurnost naših učenika da se pronađu osobe koje dojavljuju i budu sankcionisane. Takođe smo tražili da se svi akteri u Vladi Kantona Sarajevo uključe u rešavanje ovog problema. Ukoliko je potrebna psihološka pomoć za naše roditelje i učenike tražili smo da Ministarstvo organizuje neku edukaciju za naše prvačiće koji se prvi put susreću sa ovim dojavama - rekla je Dizdarević.

Početkom meseca, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dogodila se identična stvar.

Pet sarajevskih škola dobilo je tada dojave o postavljenim bombama, potvrdila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Mersiha Novalić.

Dojave o postavljenim bombama stigle u Srednju muzičku školu, Gimnaziju Obala, Srednju školu primenjenih umetnosti i Elektrotehničku školu za energetiku.

Osim toga, pisao je Klix, čitaoci su im javili da je stigla dojava o postavljenoj bombi i u Školski centar Maarif na Mojmilu.

U nekim školama je jako brzo sprovedena evakuacija osoblja i učenika, dok je u drugima tada počeo kontradiverzioni pregled.