ČETVORO DECE INFICIRANO VEOMA ZARAZNOM BOLEŠĆU! Svi dobili iste simptome, škola zatvorila odeljenje!


IZVOR: Republika/J.B. - 24.10.2024 | 09:14


Deca upućena u UKC!

Foto: shutterstock
ČETVORO DECE INFICIRANO VEOMA ZARAZNOM BOLEŠĆU! Svi dobili iste simptome, škola zatvorila odeljenje!

Kod četvoro dece u Kotor Varoši potvrđen je virusni meningitis, zbog čega su ta deca hospitalizovana u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, gde primaju neophodnu terapiju, a niko nije životno ugrožen, saopštio je direktor kotorvaroškog Doma zdravlja "Sveti Pantelejmon" Vladimir Bibić.

On je rekao da je testirano petnaestak dece koja su se javila sa simptomima visoke temperature i povraćanjem, prenosi RTRS.

- Virus je potvrđen kod troje dece iz vrtića i jednog osnovca. Ništa nismo prepustili slučaju, zato smo decu poslali u UKC. Iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske savetovali su nam da se higijena podigne na viši nivo, ali nije bilo preporuke da se škola ili vrtić zatvore - rekao je Bibić.

On je precizirao da se sve dogodilo polovinom prošle sedmice i naglasio da situacija nije alarmantna i da veruje da neće doći do epidemije.

Vršilac dužnosti direktora vrtića "Larisa Šugić" u Kotor Varošu Biljana Lukić saopštila je da je kod troje dece iz starije vrtićke grupe potvrđen virusni meningitis i da je o svemu obavestila Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.

Direktor kotorvaroške Osnovne škole "Sveti Sava" Dušan Petrušić rekao je da je obolelo jedno dete u prvom razredu.

- Od resornog ministarstva sam zatražio uvođenje nastave na daljinu za taj razred iz preventivnih razloga, dok prođe period inkubacije od 15 dana - rekao je Petrušić.
 

Šta je virusni meningitis?

Virusni meningitis je zapaljenje mekih moždanica, izazvano različitim virusima. Više od 90% virusnih meningitisa uzrokovano je upravo enterovirusima. Većina slučajeva se pojavljuje upravo tokom leta i rane jeseni. Najčešći prenos sa čovjeka na čoveka je feko-oralni put. Obično se javlja kod osoba mlađih od 30 godina, a oko 70% infekcija javlja se kod dece do pete godine života.

Virus u organizam ulazi preko sluznice disajnog ili probavnog sistema, gdje se prvo umnožava  u limfnom tkivu, da bi zatim prešao u krv. Kad se to desi prvo se javljaju nespecifični simptomi poput povišene temperature, malaksalosti, opšteg lošeg osećanja, bola u grlu koji traju oko 3 dana da bi zatim virus putem krvi dospeo u moždane opne (moždanice) gde izaziva upalu. Tada se javljaju tipični simptomi meningitisa: izrazita glavobolja, mučnina, povraćanje, ukočenost vrata, osetljivost na svetlost, bolovi u mišićima. Kod težih slučajeva može doći do poremećaja svesti, dok mala deca imaju nespecifične simptome poput razdražljivosti, plačljivosti, povraćanja, odbijanja hrane, povišene temperature, grčeva...

Virusni meningitis je bolest obično blagog toka  i kratkog trajanja, a teški oblici i smrt pacijenata su retka pojava. Potrebna je hospitalizacija, ali samo radi nadzora nad oboljelim i potvrde dijagnoze koja se postavlja na temelju kliničke slike i nalaza. Većina pacijenata se u potpunosti oporavi otprilike nakon 7 dana.

BONUS VIDEO