PUCNJAVA U ŠKOLI U SARAJEVU! Ima ranjene dece!


IZVOR: Republika/J.B. - 24.10.2024 | 09:46


Pucao maloletnik!

Foto: Shutterstock
PUCNJAVA U ŠKOLI U SARAJEVU! Ima ranjene dece!

PU Centar u Sarajevu je u 08.00 časova dobio informaciju o incidentu u dvorištu Srednje metalurške škole u ​​kojem je jedan učenik povređen.

Izlaskom na teren, policijski službenici su utvrdili da je jedan maloletnik upotrebio vatreno oružje, a drugog maloletnika povredio u predelu noge.

Stepen povrede povređenog maloletnika utvrđuje se na KCUS-u, a drugi maloletnik je pod kontrolom policijskih službenika.

Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva KS, a policijski službenici su na terenu, prenosi Avaz.

U slučaju da dođe do ranjavanja vatrenim oružjem, važno je brzo i pravilno reagovati kako biste sebi ili drugima pomogli. Evo koraka koje treba slediti:

Obezbedite sigurnost: Prvo, proverite da li je bezbedno prići povređenoj osobi. Ako je moguće, sklonite se sa mesta događaja kako biste izbegli dalja ranjavanja.

Pozovite hitnu pomoć: Odmah pozovite hitnu pomoć (112) i obavestite ih o incidentu. Obavezno navedite tačnu lokaciju, broj povređenih i prirodu povreda.

Proverite stanje povređenog: Ako je bezbedno, priđite povređenom i proverite njegovo stanje. Ako je povređeni pri svesti, smirite ga i objasnite da ste tu da mu pomognete.

Kontrola krvarenja: Ako je prisutno krvarenje, obavezno ga odmah zaustavite. To možete učiniti tako što ćete:

Pritisnuti ranu čistim zavojem ili krpom.
Ako krvarenje ne prestaje, dodajte još slojeva zavoja i nastavite da pritisnete.
Ako je potrebno, možete koristiti i pritisak na arteriju iznad povrede.

Položaj povređenog: Ako je povređeni u šoku ili ima teškoće s disanjem, postavite ga u položaj koji mu olakšava disanje. Ako je povređen u stomaku ili grudima, bolje je da leži na leđima sa podignutim nogama.

Ne pomerajte povređenog: Ukoliko nema opasnosti od daljnjih povreda, ne pomerajte povređenog, posebno ako sumnjate na povredu kičmene moždine ili druge teške povrede.

Pripremite se za pomoć: Kada stigne hitna pomoć, pružite im sve informacije koje imate o povredi i načinu na koji ste pružili prvu pomoć.

Prijavite incident: Nakon što se situacija smiri, prijavite incident policiji, ukoliko je to potrebno.

Važno je napomenuti da ne pokušavate da izvadite metak ili da se upuštate u medicinske postupke koji nadilaze vašu obuku, osim ako niste medicinski stručnjak. Brza i efikasna reakcija može spasiti život.

BONUS VIDEO