POJAVIO SE MENINGITIS U ŠKOLAMA: Zaraženo petoro dece, evo kako se prenosi i koji su simptomi


IZVOR: Republika/I.Đ. - 27.10.2024 | 09:25


Reč je o infektivnom oboljenju koje ima blažu kliničku sliku. Simptomi u početku su kao i kod ostalih respiratornih bolesti. To su kašalj, malaksalost, slabiji apetit, problemi sa stolicom, dijareja i povraćanje

Foto: shutterstock
POJAVIO SE MENINGITIS U ŠKOLAMA: Zaraženo petoro dece, evo kako se prenosi i koji su simptomi

U Domu zdravlja u opštini Kotor Varoš, u Republici Srpskoj, gde je virusnim meningitisom zaraženo petoro dece, četvoro predškolskog uzrasta i jedno dete koje ide u osnovnu školu, povećan je broj pregleda u protekloj sedmici, ali je reč o nespecifičnim simptomima.

- Značajan je broj pregleda sa nespecifičnim simptomima i nema razloga za paniku među roditeljima - rekla je za RTRS Dragana Knežević, pedijatar u Domu zdravlja Kotor Varoš.

Ona je uputila apel roditeljima da dovedu dete na pregled ako imaju bilo kakav simptom kako bi se na taj način sprečilo širenje virusa u kolektivu.

Dr Knežević je navela da, kada govorimo o meningitisu u ovom slučaju, on može biti izazvan različitim virusima.

- Reč je o infektivnom oboljenju koje ima blažu kliničku sliku. Simptomi u početku su kao i kod ostalih respiratornih bolesti. To su kašalj, malaksalost, slabiji apetit, problemi sa stolicom, dijareja i povraćanje - objasnila je ona.

Dodala je da ukoliko se ovo oboljenje ne leči može doći do jakih glavobolja, nemoći porilikom hodanja kao i do ukočenog vrata.

- Ovi simptomi razvijaju se u kasnijoj fazi oboljenja - istakla je dr Knežević uz napomenu da je izvor zaraze ne mora da bude dete predškolskog i školskog uzrasta, već virus može preneti i odrasla osoba.

- Virus se prenosi kontaktom direktnim ili indirektnim, može se javiti i kod odraslih osoba - rekla je Kneževićeva.

Najčešće se virus prenosi respiratornim kapljičnim putem, navodi lekarka, potom i kontaktom sa predmetima, površinom sa kojom oboleli dolaze u kontakt, a moguće je i preko zaražene vode ali je to dosta ređe.

Broj mališana zaraženih virusnim meningitisom u blagom je porastu a na Klinici za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u petak je bilo smešteno devetoro djece, od kojih je najmlađe imalo samo 17 meseci.