MILANOVIĆ, LAŽE, VODI NAS POD RUSKE SKUTE! Plenković nikad jače osuo po predsedniku Hrvatske


IZVOR: Republika/M.S. - 28.10.2024 | 17:59


Čeka se odgovor.

Foto: Tanjug/AP
MILANOVIĆ, LAŽE, VODI NAS POD RUSKE SKUTE! Plenković nikad jače osuo po predsedniku Hrvatske

Premijer Andrej Plenković nedavno se obratio medijima nakon sednice Predsedništva HDZ-a. Sastanak je bio obeležen raspravama o predstojećoj zajedničkoj sednici Odbora za spoljne poslove Hrvatskog sabora i Delegacije Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Ova sednica, zakazana za sredu, uključivaće učešće zamenika generalnog sekretara NATO-a Borisa Ruže. U svom saopštenju, premijer Plenković izrazio je zabrinutost zbog vođstva predsednika Zorana Milanovića, optužujući ga da vodi Hrvatsku ka uticaju Rusije i podriva njenu kredibilnost unutar NATO-a i EU. Plenković je pozvao opoziciju da ponovno razmotri svoj stav i stavi nacionalni interes na prvo mesto, kako prenosi HRT.

Predstojeća zajednička sednica parlamentarnog odbora i Parlamentarne skupštine NATO-a trebalo bi da adresira ključna pitanja koja se tiču spoljne politike Hrvatske. Prisustvo zamenika generalnog sekretara NATO-a Borisa Ruže ukazuje na važnost rasprava, ističući posvećenost Hrvatske svojim međunarodnim savezima i bezbednosti.

U svom saopštenju za medije, premijer Plenković nije štedeo reči kritikujući pristup predsednika Milanovića međunarodnim odnosima. Optužujući Milanovića za obmanjivanje nacije i usklađivanje sa ruskim interesima, Plenković je istakao štetan uticaj takvih akcija na položaj Hrvatske unutar EU i NATO-a. Portretišući Milanovića kao destabilizirajuću snagu u međunarodnim poslovima, Plenković je želeo da istakne ozbiljnost situacije i hitnost za jedinstvenim i strategijskim pristupom spoljnoj politici.

Pored kritike predsednika Milanovića, premijer Plenković je pozvao opoziciju da preispita svoj stav i stavi naglasak na racionalno donošenje odluka. Koristeći metaforu "pačići" da opiše ponašanje opozicije, Plenković je istakao potrebu da deluju nezavisno i u najboljem interesu zemlje, umesto slepo da se protive inicijativama vlade.