ERDOGAN ODBIO BAJDENOV ZAHTEV: Amerika tražila od Turske da Ukrajini pošalje svoje PVO sisteme S-400, dobila odlučno NE! (FOTO)


IZVOR: Republika - 07.05.2023 | 15:02


Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova, izjavio je da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena tražila od Ankare da pošalje svoje sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) S-400 Ukrajini, ali da je Turska to odbila.

Foto: Tanjug/AP
ERDOGAN ODBIO BAJDENOV ZAHTEV: Amerika tražila od Turske da Ukrajini pošalje svoje PVO sisteme S-400, dobila odlučno NE! (FOTO)

- Rekli smo ne - rekao je Čavušoglu za Haberturk.

Šef turske diplomatije je kazao da su SAD dale različite predloge u vezi sa S-400, dodajući da su se ti predlozi ticali suvereniteta Turske.

Foto: Tanjug/AP

Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske

Čavušoglu je, upitan o povratku Turske projektu nabavke američkih borbenih aviona F-35 iz kojeg ju je Amerika izbacila upravo zbog nabavke ruskih S-400, rekao da "Turska ne želi sada da se vraća na F-35, već želi svoj novac nazad".

Foto: www.profimedia.rs

Turska je PVO sisteme S-400 nabavila od Rusije

- To je zato što proizvodimo sopstvene nacionalne borbene avione - kazao je Čavušoglu.

Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

On je tu mislio na prvi turski borbeni avion pete generacije KAAN koji je u okviru kampanje za opšte izbore u Turskoj 14. maja nedavno predstavio lično predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ministar spoljnih poslova Turske je poručio da Erdogan želi da unapredi odnose s Amerikom, za šta je Ankara "uspostavila neophodne mehanizme".

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

- Međutim, postoji razlog za loše odnose sa SAD, jer je organizacija FETO (islamskog propovednika Fetulaha Gulena) aktivna u Americi, dok Vašington podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK) - naveo je Čavušoglu.

Turska smatra terorističkim organizacijama i PKK i FETO, čijeg vođu Gulena su turske vlasti optužile za organizaciju propalog vojnog puča protiv Erodogana u julu 2016.

BONUS VIDEO: