DA LI NAM PRETI GLAD!? Dogovor o žitu de fakto bez šansi, obaveze prema Rusiji nisu ispunjene! Peskov: "Sporazum nema perspektivu"!


IZVOR: Republika - 18.06.2023 | 09:07


Peskov je zaključio da sporazum nema perspektivu, ni osnove za produženje, jer stvari koje su obećane Rusiji još uvek nisu urađene.

Foto: Tanjug/AP
DA LI NAM PRETI GLAD!? Dogovor o žitu de fakto bez šansi, obaveze prema Rusiji nisu ispunjene! Peskov: "Sporazum nema perspektivu"!

Ruski zahtevi u okviru dogovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka nisu sprovedeni tako da de fakto nema perspektive niti osnova za produženje sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u danas objavljenom intervjuu za list Izvestija naglasio da se "malo verovatno može predvideti bilo kakva konačna odluka", prenosi TASS.

- Može se konstatovati da, de fakto, sudeći prema postojećem stanju, ovaj posao nema šanse jer se podrazumeva postizanje dogovora između država ili udruženja. Jedan deo u ovom poslu je urađen, dok drugi deo, vezan za zahteve Rusije, nije, iako je Rusija u više navrata pokazivala dobru volju, pristajala na ustupke i više puta produžavala dogovor -  objasnio je Peskov.

On je zaključio da sporazum nema perspektivu, ni osnove za produženje, jer stvari koje su obećane Rusiji još uvek nisu urađene. Ugovori o izvozu hrane i đubriva iz Ukrajine na međunarodno tržište zaključeni su 22. jula 2022. godine na 120 dana i produženi u novembru i maju. Jedan od sporazuma reguliše redosled isporuke žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni pod kontrolom Kijeva, a Rusija i UN potpisale su i memorandum o ukidanju ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta.

Drugi deo sporazuma predviđa odmrzavanje izvoza ruskih žitarica i đubriva, vraćanje Rošelhozbanke u sistem SVIFT, obnavljanje isporuka poljoprivredne opreme, komponenti i servisnog održavanja, nastavak rada amonijačnog cevovoda Toljati-Odesa i niz drugih koraka. Međutim, ovaj deo paketskog sporazuma još nije sproveden, upozorila je zvanična Moskva.

Bonus video: