STRAVIČNA EGZEKUCIJA NA PRVOJ LINIJI FRONTA! Mrežama se širi jeziv snimak: Zarobljene padobrance naterali da kleknu, a onda su im bez trunke milosti presudili! (UZNEMIRIJUĆI VIDEO)


IZVOR: Republika - 29.12.2023 | 14:11


Glavni tužilac Ukrajine započeo je istragu nakon objavljivanja uznemirujućeg snimka na kojem se navodno vidi pogubljenje zarobljenih ukrajinskih padobranaca kod Zaporožja od strane ruske vojske. Istragu aktivno vodi i Služba bezbednosti Ukrajine.

Foto: Twitter
STRAVIČNA EGZEKUCIJA NA PRVOJ LINIJI FRONTA! Mrežama se širi jeziv snimak: Zarobljene padobrance naterali da kleknu, a onda su im bez trunke milosti presudili! (UZNEMIRIJUĆI VIDEO)

Snimak, zabeležen izviđačkim dronom, prikazuje trojicu padobranaca kako su naterani da se spuste na kolena, a zatim pogođeni sa udaljenosti od nekoliko metara. Jedan od vojnika prilazi i puca u njih iz blizine.

Tužilaštvo tvrdi da se egzekucija odigrala u blizini Rabotina u Zaporoškoj oblasti u decembru, sat vremena nakon što su vojnici Oružanih snaga Ukrajine zarobljeni.

Ukrajinsko državno tužilaštvo je saopštilo da je otvorilo istragu o incidentu po članu o kršenju zakona i običaja ratovanja, piše nezavisni ruski portal Meduza.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva grubog kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane zemlje agresora u vezi s tretmanom ratnih zarobljenika, ističe tužilaštvo. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su trojica ukrajinskih vojnika koji su streljani kod Rabotina pripadali 82. posebnoj vazdušnoj-jurišnoj brigadi.

Tela, prema navodima Kijeva, već su evakuisana. Generalštab je optužio neidentifikovana lica iz redova vojnog osoblja Ruske Federacije ili drugih vojnih formacija države agresora za nameručinu povredu zakona i običaja ratovanja, naglašavajući da su ta lica svesno ubila ljude koji su bili zaštićeni u uslovima oružanog sukoba.

Ovo uznemirujuće događanje pridružuje se nedavnom incidentu na prvoj liniji fronta u Zaporožju, gde su ukrajinski ratni zarobljenici korišćeni kao živi štit. Situacija u regionu postaje sve složenija, a međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj događaja i izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije nasilja i kršenja ljudskih prava, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO