"KRVLJU SMO SE DOKAZALI" Čuvena ELITNA ukrajinska brigada puca po ŠAVOVIMA, okreće leđa Zelenskom! Borci BESNI!


IZVOR: Republika - 04.05.2024 | 01:00


Oglasio se njihov kontroverzni komandant, revoltiran i besan na lidera Ukrajine

Foto: Tanjug/AP
"KRVLJU SMO SE DOKAZALI" Čuvena ELITNA ukrajinska brigada puca po ŠAVOVIMA, okreće leđa Zelenskom! Borci BESNI!

Komandant specijalne ukrajinske brigade "Azov", Denis Prokopenko, nedavno je izneo niz kritika na račun predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, zbog odbijanja isporuke američkog oružja brigadi.

U svom obraćanju putem društvenih mreža, Prokopenko je istakao da je odbijena peticija za deblokiranje isporuke oružja i druge pomoći "Azovu".

Problemi sa isporukom oružja

Prokopenko je naglasio da je brigada "Azov" bila primorana da brani Marijupolj 2022. godine sa ograničenim resursima i oružjem, što je direktna posledica amandmana na američke zakone koji su na snazi od 2017. godine.

Ti amandmani sprečavaju pružanje obuke ili druge vrste pomoći "Azovu", uprkos demonstriranom profesionalizmu i efikasnosti ove brigade.

Prokopenko je istakao da širenje ruske propagande i dalje doprinosi ograničavanju pristupa brigade modernom zapadnom oružju.

- Azov je branio Mariupolj 2022. sa ograničenim resursima i oružjem. Ovo je rezultat amandmana na američke zakone koji su na snazi od 2017. godine, a koji blokiraju pružanje obuke ili druge vrste pomoći Azovu. Uprkos činjenici da je Azov u, više puta je demonstrirano njen profesionalizam i efikasnost, širenje ruske propagande nastavlja da doprinosi ograničavanju pristupa brigade modernom zapadnom oružju - rekao je Prokopenko.

Kritika Zelenskog

Posebno izražavajući nezadovoljstvo, komandant Prokopenko je kritikovao predsednika Zelenskog i kabinet Ukrajine zbog dva puta odbijene peticije i žalbe, preneo je Klix.ba.

Istakao je da su se pripadnici "Azova" dokazali krvlju, pokazujući svoj profesionalizam i odlučnost u borbi protiv ruske agresije i odbrani zemlje.

- Kabinet predsednika Ukrajine je dva puta odbio peticiju i žalbu. Azov je krvlju dokazao svoj profesionalizam i odlučnost protiv ruske agresije i u odbrani zemlje. Borci Azova svakodnevno brane civilizovan svet i potrebna im je podrška za nabavku savremenog zapadnog naoružanja - zaključio je Prokopenko.

Prokopenko je naglasio da borci "Azova" "svakodnevno brane civilizovani svet" te da im je neophodna podrška za nabavku savremenog zapadnog naoružanja.

Ukrajinski predsednik Zelenski i njegov kabinet nisu se oglasili povodom ovih kritika, a pitanje isporuke oružja brigadi "Azov" i dalje ostaje otvoreno.