NAPADNUTA RUSIJA! Rakete ispaljene na Krimski most!


IZVOR: Republika - 06.05.2024 | 21:20


Zbog večerašnjeg napada ruske vlasti su obustavile saobraćaj na ovoj strateški ključnoj saobraćajnici

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba
NAPADNUTA RUSIJA! Rakete ispaljene na Krimski most!

Napad na Krimski most, koji je izveden večeras ispaljivanjem tri rakete prema mostu, izazvao je haos u saobraćaju i izazvao ozbiljnu zabrinutost među građanima i vlastima.

Ruske vlasti su odmah reagovale na ovaj incident, angažujući policiju i vojsku kako bi osigurale područje oko mosta i sprovele istragu o ovom napadu.

Ovo nije prvi put da je Krimski most meta napada, što dodatno povećava ozbiljnost situacije.

Podsetnik na ranije incidente


Podsećamo da je Krimski most bio predmet napada i ranije.

Ovo podseća na ranije poteze pojedinih proukrajinskih grupa ili organizacija koje su izrazile protivljenje izgradnji ovog mosta i pripajanju Krima Rusiji.

Posledice napada


Napad na Krimski most izazvao je blokadu saobraćaja na mostu, što je prouzrokovalo značajne probleme za putnike i prevoz robe.

Osim toga, ovaj incident je izazvao i veliku pažnju javnosti i postavio pitanje bezbednosti na ovom ključnom infrastrukturnom objektu.

Krimski ili Kerčki most je veoma važna strateška spona između kopnenog dela Rusije i poluostrva Krim koje je pod kontrolom Rusije, tj. koje je anektirano 2014. godine, nakon Majdana u Kijevu, da bi potom usledio prvi rat u Donbasu.

Ovaj most služi i za slanje ruskih trupa ka Krimu kako bi ruske snage u Ukrajini mogle da nastave sa vojnim operacijama.

Zbog toga je Kerčki most bio više puta gađan od strane ukrajinskih snaga što eksplozivnim napravama u vozilima, što vodenim dronovima, ali i raketama.

Reakcija međunarodne zajednice


Očekuje se da će međunarodna zajednica pažljivo pratiti razvoj situacije i izraziti svoje stavove u vezi sa ovim napadom.

Pitanje bezbednosti Krimskog mosta ima šire bezbednosne implikacije i moglo bi uticati na regionalnu stabilnost.