"NAREDNA DVA MESECA KRITIČNA FAZA RATA" Ukrajinski general predviđa dalji tok sukoba sa Rusijom


IZVOR: Republika/I.M. - 10.05.2024 | 19:22


Pavljuk je naglasio da Ukrajina hitno treba da ojača svoju protivvazdušnu odbranu.

Foto: Tanjug/AP, Wallpaper flare
"NAREDNA DVA MESECA KRITIČNA FAZA RATA" Ukrajinski general predviđa dalji tok sukoba sa Rusijom

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnik Oleksandr Pavljuk, izjavio je danas da će kritična faza rata nastupiti u naredna dva meseca.

- Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mesec ili dva, situacija bi mogla da se okrene protiv njih - rekao je Pavljuk u intervjuu za Ekonomist.

Pošto je američka pomoć tek počela da stiže do linija fronta, ruske trupe ubacuju svu borbenu opremu koju imaju da testiraju iscrpljene i nedovoljno snabdevene ukrajinske trupe.

Pavljuk je naglasio da Ukrajina hitno treba da ojača svoju protivvazdušnu odbranu, a očekivana isporuka lovaca F-16 početkom juna biće značajan psihološki podsticaj. Dodao je da je ubeđen da će Rusija nastaviti da se fokusira na Lugansku i Donjecku oblast.

- Obaveštajni podaci sugerišu da će uskoro ruske trupe proširiti svoju odbranu, napadajući severoistočne oblasti Harkova i Sumi. Rusija proverava stabilnost naših linija pre nego što izabere najpogodniji pravac - rekao je komandant Kopnene vojske.

Foto: YouTube/Kanal13/Printscreen

Oleksandr Pavljuk

Takođe je naglasio da Rusija nije odustala od ideje da zauzme Kijev.

- Odbrana Kijeva ostaje jedan od naših glavnih zadataka, bez obzira na to koliko su stvari na istoku teške. Ovo je srce Ukrajine i znamo kakvu će ključnu ulogu igrati odbrana glavnog grada u budućnosti - rekao je Pavljuk.

On je istakao da je u tom smislu pretnja Rusije fundamentalno drugačija od one koja je bila na početku rata.

- Ruska armija više ne može da vrši obimne napade na više frontova. Koristi nove rakete tek izašle sa fabričke linije, samo nekoliko nedelja nakon proizvodnje, a ne iz svojih nekada ogromnih zaliha. Oružane snage Ukrajine su takođe mnogo veće nego što su bile. Priča ostaje strateški neuspeh Rusije - smatra Pavljuk.

Podsetio je da je prema zvaničnoj proceni Ukrajine, Rusija pretrpela gubitak od oko 400.000 ubijenih, zarobljenih i ranjenih vojnika.

- Gubitak tolikog broja vojnika da bi se zauzeo mali deo jednog regiona je neproporcionalan za svaki racionalni um. Ipak, istorija je pokazala da Rusijom ne upravljaju racionalni umovi - naglasio je on.

Pavljuk je dodao da vojsci nedostaje artiljerija i oklopna vozila, a Ukrajina se nada pomoći Zapada. Prema njegovim rečima, deo novih snaga biće raspoređen u zaštitu prestonice. Kako je naveo, jedan od najhitnijih zadataka je podizanje deset novih brigada u pripremi za rusku ofanzivu, napominjući da, iako je broj ljudstva zabrinjavajući od decembra, kada je mobilizacija zastala, glavni problem je nedostatak opreme, a ne ljudi.

Pavljuk je istakao da po pitanju nepopularnih pitanja kao što je mobilizacija, svaki zvaničnik mora pokazati liderstvo.

- Ukrajina je još mlada politička nacija. Suočeni sa smrtnom opasnošću, neki građani su se uspaničili, i to je prirodno. Ali ako zemlja želi da preživi, ljudi moraju da prevaziđu paniku i odgovore na poziv na borbu, kao što to čine u zemljama poput Izraela. Koliko god bilo teško, nemamo drugog izbora - zaključio je komandant kopnene vojske oružanih snaga Ukrajine.