PUTINOV BLICKRIG OSTAVIO UKRAJINCE U ŠOKU: Napad na Harkov pokazao sve slabosti protivnika, Zelenski od OVE INFORMACIJE više ne može ni da spava


IZVOR: Republika/I.Đ. - 19.05.2024 | 09:54


Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu

Foto: Tanjug AP
PUTINOV BLICKRIG OSTAVIO UKRAJINCE U ŠOKU: Napad na Harkov pokazao sve slabosti protivnika, Zelenski od OVE INFORMACIJE više ne može ni da spava

Napad ruske vojske u pravcu Harkovske oblasti bio je tako brz i snažan da su slabe i malobrojne ukrajinske snage bile zatečene i nespremne da brane svoje položaje, ocenjuje Njujork tajms.

List navodi da su ukrajinski vojnici bili potpuno iznenađeni ruskim napadom i da su se povukli sa svojih pozicija.

"Ruska ofanziva je razotkrila probleme iscrpljenih ukrajinskih trupa, kao i činjenicu da su neke odbrambene linije bile traljavo postavljene", navodi list.

Njujork tajms ipak ukazuje da je ruska vojna grupa Sever imala ogromnu prednost u artiljeriji i avijaciji u odnosu na ukrajinske jedinice, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama po ukrajinske snage i iscrpljivanjem potencijala ukrajinske PVO.

List dodaje da je najveći problem Ukrajine nakon više od dve godine sukoba nedostatak ljudstva i iscrpljenost, što najviše predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog baca u očaj.

Ukrajinska vojska je pokušala da prebaci trupe sa drugih delova fronta na Harkovski pravac umesto da rasporedi rezervne snage jer, kako navod Njujork tajms, ima premalo rezervnih jedinica za raspoređivanje i to sada stvara kritičnu situaciju za vlasti u Kijevu.

Rusija je 10. maja pokrenula ofanzivu na Harkovsku oblast, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska vojska zauzela nekoliko naseljenih mesta u toj oblasti.

Inače, u jednom selu u ruskoj Belgorodskoj oblasti zapalio se krov crkve usled pada drona Oružanih snaga Ukrajine, a žrtava nije bilo, saopštio je danas na Telegram kanalu guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajinske oružane snage napale su selo Malo Gorodišče dronom kamikazom. Usled njegovog pada i naknadne detonacije zapalio se krov crkve Svetog Sergija Radonješkog", naveo je on.

Vatrogasci gase požar, prenosi RIA Novosti. Gladkov je takođe saopštio da je u Černjanskom okrugu Belgorodske oblasti oboren dron i da su oštećene dve kuće i jedan automobil.