RUSI PLANIRALI UBISTVO DRUGOG NAJVAŽNIJEG ČOVEKA UKRAJINE! Plaćenici doneli u Kijev granate i dronove samoubice, OVO IM JE BIO PLAN


IZVOR: Republika/I.Đ. - 27.05.2024 | 11:09


Rusija i Ukrajina očito nemaju nameru da stanu sa ratom

Foto: Printsreen
RUSI PLANIRALI UBISTVO DRUGOG NAJVAŽNIJEG ČOVEKA UKRAJINE! Plaćenici doneli u Kijev granate i dronove samoubice, OVO IM JE BIO PLAN

Portal britanskog dnevnika Tajms piše da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) planirali da ubiju ukrajinskog šefa vojne obaveštajne agencije Ukrajine (GUR) Kirila Budanova i da su pratili predsednika Volodimira Zelenskog i šefa obaveštajne službe (SBU) Vasilija Maljuka.

Neimenovani ukrajinski zvaničnik rekao je za Tajms da je SBU više meseci nadzirala dva pukovnika Državne bezbednosne uprave (SPO) Andreja Guka i Aleksandra Dekača, koji su planirali da ubiju Budanova i nadzirali Maljuka i Zelenskog.

Kako se navodi, osumnjičeni su tokom priprema za ubistvo Budanova doneli u Kijev bacače granata, protivpešadijsku minu i dronove samoubice.

Guk i Dekač su priznali krivicu tokom ispitivanja, a njihovi telefoni su sadržali podatke o praćenju Zelenskog i Maljuka, navodi Tajms.

Oni su posle hapšenja takođe otkrili nove informacije o ruskom pokušaju na početku rata sa Ukrajinom da Zelenski bude otet za taoca, piše Tajms i navodi da je plan bio da Zelenski, pod pretnjom smrću, bude nateran da snimi video poruku u kojoj poziva Ukrajince na predaju.

Inače, broj poginulih u ruskom vazdušnom napadu na hipermarket "Epicentar" u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, povećan je na 16.

"Nažalost, već je 16 mrtvih", napisao je šef vojne administracije Harkovske oblasti Oleh Sinehubov na svom Telegram kanalu i dodao da je među njima devojčica stara 12 godina.

Istovremeno, broj povređenih u ruskom napadu na centar Harkova povećan je na 25, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski mediji preneli su da su ruske snage u subotu nekoliko puta granatirale Harkov.

Tri osobe su lakše povređene noćas u ruskom napadu na stambenu zgradu u Viničkoj oblasti na jugozapadu Ukrajine, saopštio je načelnik regionalne vojne uprave Serhij Borzov, prenosi Unian.

Agencija navodi da su ruske snage tokom protekle noći napale Ukrajinu dronovima i projektilima "Kinžal".