PRATILI SU SVAKI PROJEKTIL, DA JE JEDAN SKRENUO S PUTA...: Poljska podigla avione zbog ruskog napada na Ukrajinu


IZVOR: Republika/I.Đ. - 01.06.2024 | 11:49


Poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i da je u stalnoj pripravnosti zbog bezbednosti poljskog vazdušnog prostora

Foto: Shutterstock, Profimedia
PRATILI SU SVAKI PROJEKTIL, DA JE JEDAN SKRENUO S PUTA...: Poljska podigla avione zbog ruskog napada na Ukrajinu

Poljska avijacija je tokom noći podigla avione zbog aktivnosti ruske dalekometne avijacije na teritoriji Ukrajine, saopštila je operativna komanda oružanih snaga te zemlje.

"Bila je to duga i naporna noć za ceo sistem protivvazdušne odbrane Poljske", navedeno je u saopštenju na X mreži.

Dodaje se da su kasnije, zbog smanjenja nivoa opasnosti od raketnih napada ruskih aviona na teritoriju Ukrajine, aktivnosti poljske i savezničke avijacije u poljskom vazdušnom prostoru obustavljene, a snage i sredstva su se vratile u normalne aktivnosti.

Napominje se i da poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i da je u stalnoj pripravnosti zbog bezbednosti poljskog vazdušnog prostora.

Ukrajinska vojska oborila je danas 81 ruski vazdušni cilj od 100 projektila i dronova kojima su ruske snage napale energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk.

On je na svom Telegram Kanalu naveo da je ruska vojska lansirala 53 rakete različitih tipova i 47 bespilotnih letelica, odnosno dronova "Šahed", a da su ukrajinske snage oborile 35 raketa i 46 dronova.

Među oborenim raketama su i četiri krstareće rakete "Kalibar" i jedna krstareća raketa "Iskander-K", napisao je Oleščuk.

Ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je prethodno da su ruske snage jutros napale energetske objekte u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.

Ukrajinska energetska kompanija DTEK saopštila je da su tokom napada pogođene dve njene termoelektrane i da su "ozbiljno oštećene", prenosi Rojters.