"SVAKI FRANCUSKI INSTRUKTOR U UKRAJINI BIĆE LEGITIMNA META": Oglasio se Lavrov, ova izjava opasno će iznervirati Makrona


IZVOR: Republika/I.Đ. - 05.06.2024 | 11:14


Najviši ukrajinski komandant rekao je da je potpisao dokumente koji dozvoljavaju francuskim vojnim instruktorima da uđu u ukrajinske centre za obuku

Foto: Tanjug/AP
"SVAKI FRANCUSKI INSTRUKTOR U UKRAJINI BIĆE LEGITIMNA META": Oglasio se Lavrov, ova izjava opasno će iznervirati Makrona

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi svaki francuski vojni instruktor u Ukrajini bio legitimna meta za ruske oružane snage.

Istakao je da su francuski instruktori već bili na ukrajinskoj teritoriji kako bi obučavali kijevske trupe.

"Bez obzira na njihov status, vojni zvaničnici ili plaćenici predstavljaju legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Lavrov.

Najviši ukrajinski komandant rekao je da je potpisao dokumente koji dozvoljavaju francuskim vojnim instruktorima da uđu u ukrajinske centre za obuku.

Dokumenti koji su procurili u javnost u aprilu 2023. godine pokazuju da su specijalne snage sa Zapada bile na terenu u Ukrajini, s velikim kontigentima iz Velike Britanije, SAD-a i baltičkih država, kao i Francuske, prenosi Klix.ba.

Inače, američki predsednik Džozef Bajden sastaće se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u utorak i da SAD ne planiraju da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Njima je potrebno više protivvazdušne odbrane i mi radimo na tome i njima je potreban neprestani dotok oružja, što ćemo im obezbediti", naveo je Saliven.