JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA SE NAORUŽAVA PORED UKRAJINE! Vlada na korak od nabavke nemačkih tenkova i oklopnjaka!(VIDEO)


IZVOR: Republika - 08.06.2024 | 02:00


Tim povodom se oglasila ministarka odbrane zemlje

Foto: shutterstock
JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA SE NAORUŽAVA PORED UKRAJINE! Vlada na korak od nabavke nemačkih tenkova i oklopnjaka!(VIDEO)

Ministarka odbrane Čehije (Češke) Jana Černohova najavila je da bi Češka vlada uskoro trebalo da odobri sporazum o nabavci tenkova Leopard 2A8.

Ovaj sporazum predstavlja prvi korak ka potpisivanju konačnog ugovora sa Nemačkom o nabavci 77 oklopnih vozila.

Pregovori sa Nemačkom

Trenutno su u toku pregovori sa Nemačkom povodom kupovine tenkova Leopard 2A8, a očekuje se da bi konačni ugovor mogao biti potpisan do kraja 2024. godine.

Ministarka Černohova ističe da se očekuje da će cena ovih tenkova biti slična ceni borbenog vozila pešadije CV90, za koje je Češka već platila 2,43 milijarde evra za 264 jedinice.

Napredak u projektu nabavke tenkova

Ministarka je istakla da su postignuti značajni pomaci u projektu nabavke tenkova Leopard 2A8 te da se očekuje da sporazum bude potpisan pre vladine stanke, koja se obično održava sredinom leta.

Ona je naglasila da je ovo samo prvi korak ka finalizaciji ugovora koji bi trebalo da bude okončan do kraja 2024. godine.

Detalji o tenkovima Leopard 2A8

Leopard 2A8 je moderni borbeni tenk opremljen snažnim naoružanjem i naprednim sistemima zaštite. Težak je između 65 i 57 tona, dostiže brzinu do 70 km/h na putu, a operativni domet mu je 450 kilometara.

Ovaj tenk može primiti četvoročlanu posadu i ima impresivne dimenzije s dužinom od 7,7 metara, širinom od četiri metra i visinom od tri metra.

Češka u budućnosti sa 122 tenka

Ukoliko sporazum bude odobren, Češka bi mogla da dođe do brojke od 122 tenka, uključujući 77 novih tenkova 2A8 i 45 tenkova 2A4.

Ovo bi značajno ojačalo vojni potencijal Češke Republike i doprinelo modernizaciji vojnog arsenala.

Nova oprema za vojsku Češke

Podsetimo, početkom ove godine Češka je naručila i 24 najmodernija američka borbena aviona F-35A, čime se planira dodatno unaprediti vojna moć zemlje.

Očekuje se da će ovi avioni, zajedno sa svim pratećim troškovima, koštati više od 6 milijardi evra.

(Republika/Army Recognition)