UKRAJINI SE CRNO PIŠE! NATO odlučio da nema fondova!?


IZVOR: Republika - 07.06.2024 | 23:41


List Politiko je prethodno izvestio da saveznici iz NATO-a zahtevaju više informacija od generalnog sekretara alijanse o planu stvaranja fonda za finansiranje Ukrajine u iznosu od 100 milijardi evra.

Foto: Tanjug-AP
UKRAJINI SE CRNO PIŠE! NATO odlučio da nema fondova!?

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, doneo je odluku da odustane od planova za stvaranje petogodišnjeg fonda vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra. Ova odluka usledila je nakon neslaganja među članicama Alijanse, piše Blumerang

Prema novom predlogu, koji će sledeće nedelje biti predstavljen, saveznici bi trošili najmanje 40 milijardi evra godišnje na pomoć Ukrajini, pri čemu bi doprinos svake zemlje zavisio od njenog BDP-a. Očekuje se da će SAD doprineti oko polovine od 40 milijardi.

List Politiko je prethodno izvestio da saveznici iz NATO-a zahtevaju više informacija od generalnog sekretara alijanse o planu stvaranja fonda za finansiranje Ukrajine u iznosu od 100 milijardi evra. Konkretno, postavlja se pitanje gde i kako bi se mogla pronaći tako velika suma novca.

Ova odluka generalnog sekretara NATO-a, Jens Stoltenberga, predstavlja značajan preokret u planovima za pomoć Ukrajini, dok se članice Alijanse suočavaju sa neslaganjem oko ovog pitanja. S obzirom na aktuelnu situaciju, odluka o daljoj podršci Ukrajini će biti predmet daljih pregovora unutar NATO-a.

Podsećamo, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je nedavno upozorenje zapadnim zemljama tokom svoje posete Uzbekistanu.

Naglasio je da će snositi "teške posledice" ukoliko odobre Ukrajini korišćenje zapadnog oružja u udarima na teritoriju Rusije.

Putin je istakao da zemlje NATO-a, posebno u Evropi, treba da budu svesne posledica svojih postupaka i da se sete svojih malih teritorija sa veoma gustom naseljenošću.

Više o tome pročitajte ovde.

Bonus video