RISKANTAN POTEZ UKRAJINE: Kijev dpneo odluku o lovcima F-16, a ranija pretnja iz Moskve još lebdi u vazduhu (VIDEO)


IZVOR: Republika - 10.06.2024 | 20:23


Ukrajina treba da dobije od četiri zapadna saveznika više od 60 američkih borbenih aviona F-16 kako bi mogla da se odbrani od ruskih napada.

Foto: YouTube/AMERICAN TACTICAL FIGHTER/Printscreen
RISKANTAN POTEZ UKRAJINE: Kijev dpneo odluku o lovcima F-16, a ranija pretnja iz Moskve još lebdi u vazduhu (VIDEO)

Ukrajina bi mogla da čuva neke od borbenih aviona F-16 koje treba da dobije od zapadnih saveznika u stranim bazama kako bi ih zaštitila od ruskih udara.

Šef avijacije ukrajinskog vazduhoplovstva, Sergej Golubcov, rekao je da će određeni broj aviona biti smešten u bezbednim vazdušnim bazama van Ukrajine kako ne bi bili gađani. Golubcov je rekao da bi ti F-16 mogli da se koriste za zamenu oštećenih aviona dok budu podvrgnuti popravci i za obuku ukrajinskih pilota u inostranstvu.

- Na taj način uvek možemo da imamo određeni broj aviona u operativnoj floti koji odgovara broju pilota koje imamo. Ako bude više pilota biće i više aviona u Ukrajini - rekao je Golubcov za Radio slobodna Evropa.

Golubcov je napomenuo da će F-16 pomoći u zaštiti fronta i pograničnih regiona od ruskih kliznih bombi koje su nanele značajnu štetu trupama i stambenim područjima. Klizne bombe su teške bombe iz sovjetskog doba opremljene preciznim sistemima za navođenje i lansirane iz aviona koji lete van dometa protivvazdušne odbrane.

- Mislim da ćemo uspeti da potisnemo letelice koje bacaju klizne bombe dalje od linije kontakta. Ukoliko uspemo da ih potisnemo 50 kilometara, to se već može smatrati prekretnicom i dostignućem, ako ne superiornosti, onda pariteta u vazdušnom prostoru - rekao je Golubcov.

Andrej Kartapolov, šef odbora za odbranu u ruskoj Dumi, rekao je za državnu agenciju RIA Novosti, da će baze NATO u kojima se nalaze ukrajinski F-16 automatski postati legitimne mete ako ih ratni avioni koriste za napad na Rusiju.

- Neće biti pritužbi na bivše partnere ako bi lovci počeli da leti sa ukrajinskih aerodroma. Međutim, ako polete sa aerodroma neke zemlje, uđu u vazdušni prostor Ukrajine, lansiraju rakete i vrate se tamo, onda je to legitiman cilj. Možemo da oborimo bilo koga i bilo gde - rekao je Kartapalov.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, upozorio je još prošle godine da bi Moskva mogla da razmotri mogućnost napada na objekte u zemljama NATO ako u njima budu smešteni ratni avioni koje koristi Ukrajina. Putin je u martu ponovo upozorio zapadne saveznike Ukrajine da ne obezbeđuju vazdušne baze odakle bi F-16 mogli da pokrenu borbe protiv snaga Kremlja.

- F-16 su sposobni da nose nuklearno oružje i to ćemo takođe morati da uzmemo u obzir prilikom organizovanja naših borbenih operacija - rekao je tada Putin.

Podsetimo, Ukrajina treba da dobije od četiri zapadna saveznika više od 60 američkih borbenih aviona F-16 kako bi mogla da se odbrani od ruskih napada. Ukrajinski piloti trenutno prolaze obuku za upravljanje ratnim avionima uoči isporuka koje bi uskoro trebalo da počnu.