U DRŽAVU IM ULAZI AMERIČKA VOJSKA, HOĆE LI I NUKLEARKE?! Evropska država prihvatila kontroverzni sporazum sa Vašingtonom


IZVOR: Republika - 20.06.2024 | 03:00


Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmeštanjem nuklearnog oružja

Foto: Tanjug/AP
U DRŽAVU IM ULAZI AMERIČKA VOJSKA, HOĆE LI I NUKLEARKE?! Evropska država prihvatila kontroverzni sporazum sa Vašingtonom

U utorak je švedski parlament odobrio kontroverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Ovaj sporazum reguliše specifične uslove američke vojne prisutnosti u Švedskoj i izazvao je različite reakcije u javnosti.

Poboljšanje uslova za američku podršku

Ministar odbrane Pel Jonson izjavio je da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku podršku tokom krize ili rata. To ukazuje na važnost ovog sporazuma za švedsku nacionalnu bezbednost i odbrambene sposobnosti.

Foto: pixabay.com

Švedska

Detalji sporazuma

Sporazum, koji je dogovoren u decembru između Stokholma i Vašingtona, omogućava američkim vojnicima korišćenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe.

Takođe, sporazum omogućava raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i sprovođenje vežbi.

Zabrinutost kritičara


Uprkos odobrenju parlamenta, sporazum je izazvao zabrinutost kritičara, posebno u vezi s nedostatkom odredbi koje se odnose na razmeštaj nuklearnog oružja.

Ova zabrinutost ističe važnost pitanja nuklearne sigurnosti i potrebu za jasnim smernicama u vezi s tim pitanjem.

Foto: Shutterstock

NATO, Finska, Švedska

Švedska vlada o nuklearnom oružju

Švedska vlada je reagovala na ove zabrinutosti, ističući da je stajalište Stokholma o zabrani prisutnosti nuklearnog oružja u zemlji tokom mira dobro poznato i da se poštuje.

Ova jasna politika o nuklearnom oružju odražava švedsku posvećenost miru i sigurnosti.

Švedska i NATO

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Švedska je, zajedno sa susednom Finskom, podnela zahtev za članstvo u NATO-u i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu 7. marta.

Ovo je značajan korak za švedsku spoljnu politiku i bezbednosnu strategiju, posebno u kontekstu regionalnih geopolitičkih izazova.

Odobrenje sporazuma o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama predstavlja važan razvoj događaja za Švedsku i imaće dugoročne posledice kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.