RUSI ZASULI RAKETAMA UKRAJINCE: Dronovi imali samo jedan zadatak, dva muškarca ranjena


IZVOR: Republika/I.Đ. - 22.06.2024 | 15:19


Ukrajinska mornarica je saopštila da je ovo prvi put otkako je Moskva napala Ukrajinu u februaru 2022. godine da su ruske snage lansirale rakete iz Azovskog, a ne iz Crnog mora

Foto: Shutterstock
RUSI ZASULI RAKETAMA UKRAJINCE: Dronovi imali samo jedan zadatak, dva muškarca ranjena

Nova baražna paljba ruskih projektila i dronova oštetila je tokom noći energetske objekte na jugoistoku i zapadu Ukrajine, u napadima su povređena najmanje dva radnika, a Ukrajina je bila prisiljena na rekordan uvoz električne energije, izjavili su danas ukrajinski zvaničnici.

Nacionalni operater Ukrenergo saopštio je da je oprema u njihovim objektima u jugoistočnom regionu Zaporožja i Lavovu na zapadu oštećena u drugom velikom ruskom vazdušnom napadu ove nedelje, preneo je Rojters.

Dvojica radnika u Zaporožju prebačena su u bolnicu na lečenje, navedeno je u saopštenju. U oblasti Lavov, ruska raketa je pogodila jedan energetski objekat, što je prouzrokovalo požar, izvestio je guverner Maksim Kžicki, ali za sada nema informacija o obimu štete.

U gradu Ivano-Frankivsk, gradonačelnik Ruslan Martsinkiv izvestio je o razbijenim prozorima u vrtiću i na stambenoj zgradi, a eksplozije su čule i u severozapadnom gradu Luck u oblasti Volin, kao i iznad oblasti Vinicia oko 04.45 ujutro po lokalnom vremenu, javio je Suspilne.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njegove snage koristile rakete dugog dometa ispaljene iz aviona i brodova, kao i bespilotne letelice, za napade na skladišta municije i energetske objekte za koje je rečeno da podržavaju vojnu proizvodnju.

Ukrajinska mornarica je saopštila da je ovo prvi put otkako je Moskva napala Ukrajinu u februaru 2022. godine da su ruske snage lansirale rakete iz Azovskog, a ne iz Crnog mora.

"Ovo je važna prekretnica, jer je koriste, smatrajući je bezbednijom akvatorijom od Crnog mora", rekao je portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk za lokalnu televiziju.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 12 od 16 raketa i svih 13 dronova koje je lansirala Rusija, saopštile su ukrajinske vazdušne snage.

Vazdušna uzbuna u ukrajinskim regionima trajala je nekoliko sati usred noći.