NATO I EU PERU RUKE OD ORBANA! Putin svima stavio do znanja jednu stvar! Mađarska čini sve da spasi Evropu od RATA!


IZVOR: Republika - 05.07.2024 | 17:29


Putin je istakao i da je došlo do značajnog pada trgovine između Rusije i Mađarske

Foto: Tanjug/AP
NATO I EU PERU RUKE OD ORBANA! Putin svima stavio do znanja jednu stvar! Mađarska čini sve da spasi Evropu od RATA!

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da čuje stavove evropskih partnera o rešavanju situacije u Ukrajini, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban stigao u posetu Moskvi kao predsedavajući Saveta EU.

Putin je istakao da je voljan da razgovara o nijansama ovog pitanja i da se nada da će biti upoznat sa stavom evropskih partnera.

Foto: Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Orban i Putin

Mađarska kao posrednik između istoka i zapada

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i istakao da će Mađarska, po svemu sudeći, postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima. Ovaj potez nagoveštava potencijalnu ulogu Mađarske kao posrednika između istočnih i zapadnih sila.

Bilateralni odnosi i trgovina

Putin je istakao da je došlo do značajnog pada trgovine između Rusije i Mađarske, za 35 odsto, ali je takođe pomenuo da postoje projekti koji su trenutno u toku.

Ovo ukazuje na kompleksnost odnosa između ove dve zemlje, gde se smanjenje trgovine mora balansirati sa aktivnim projektima saradnje.

Foto: Tanjug/Valeriy Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Shutterstock

Orban i Putin

Orbanova poseta Kijevu

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev, prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovo naglašava važnost Orbanovog puta na istok i njegovu ulogu u pregovorima sa ukrajinskim zvaničnicima.

Reakcija evropskih i NATO zvaničnika

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio mandat od Saveta EU da poseti Moskvu, te da njegov boravak u ruskoj prestonici predstavlja isključivo bilateralne odnose Mađarske i Rusije.

Slično tome, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je istakao da Orban putuje u Moskvu u svojstvu premijera Mađarske, a ne kao predstavnik NATO-a.

Kombinacija Orbanovih susreta u Kijevu i Moskvi, kao i reakcije evropskih i NATO zvaničnika, ukazuje na kompleksnost političkih odnosa između istoka i zapada, kao i na značaj uloge koju Mađarska može imati u tom kontekstu.