KO JE HALED MAŠAL, NOVI LIDER HAMASA? Jednan podatak vezan za njega nikako ne valja


IZVOR: Republika/M. L. - 05.08.2024 | 06:57


Naslednik Ismaila Hanijea može biti mač s dve oštrice

Foto: Youtube.com/WION
KO JE HALED MAŠAL, NOVI LIDER HAMASA? Jednan podatak vezan za njega nikako ne valja

Palestinska grupa Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze, dogovorila se da za privremenog lidera postavi Haleda Mašala, javljaju mediji na arapskom jeziku.

Prema izvorima portala Al-Arabia i Al-Hadath, lideri grupe su se dogovorili da postave Mašala na čelo Hamasa do održavanja novih izbora.

Mašal, koji je bio vođa grupe od 1996. do 2017. godine i sada živi u Kataru, izabran je za privremenog lidera pokreta nakon ubistva Ismaila Hanija.

Ko je Haled Maršal

Mešal (68) je postao politički lider Hamasa u egzilu godinu dana pre nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, a ta pozicija mu je omogućila da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima širom sveta, prenosi Rojters.

Mešalovi odnosi sa Iranom obeleženi su tenzijama zbog njegove podrške koju je u prošlosti pružio pobuni koju su predvodili suniti protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/SANA via AP, File

Bašar el Asad

Mešal je centralna figura na vrhu Hamasa od kraja 90-ih godina prošlog veka, iako je uglavnom delovao iz relativno bezbednog egzila, dok je Izrael pripremao atentate na druge istaknute ličnosti Hamasa u Gazi.

Kao i drugi lideri Hamasa, i on se borio sa dilemom da li da usvoji pragmatičniji pristup Izraelu u potrazi za palestinskom državnošću, navodi Rojters.

Mešal je odbacio ideju trajnog mirovnog sporazuma sa Izraelom, ali je naveo da bi Hamas mogao prihvatiti palestinsku državu na Zapadnoj Obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu kao privremeno rešenje u zamenu za dugoročno primirje, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO: