ISLAMSKE ZEMLJE ODRŽALE HITNO ZASEDANJE! Situacija na Bliskom istoku KRITIČNA, sve oči uprte u Teheran


IZVOR: Republika/M. L. - 08.08.2024 | 06:51


Izrael je likvidacijom Ismaila Hanijea dodatno rasplamsao vatru

Foto: Profimedia
ISLAMSKE ZEMLJE ODRŽALE HITNO ZASEDANJE! Situacija na Bliskom istoku KRITIČNA, sve oči uprte u Teheran

Organizacija islamske saradnje (OIC) održala je hitan sastanak u Džedi, Saudijska Arabija, kako bi adresirala eskalirajuću situaciju na Bliskom istoku i nedavne napade Izraela na Iran. Sastanak, na kome su prisustvovali ministri spoljnih poslova članica, rezultirao je zajedničkom izjavom koja osuđuje akcije Izraela i izražava podršku Iranu.

Javna izjava OIC-a eksplicitno je osudila agresiju Izraela, navodeći ubistvo Ismaila Hanijeha u Teheranu kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Povelje UN. Organizacija je u potpunosti okrivila Izrael za napad, nazivajući ga aktom agresije i ozbiljnim kršenjem teritorijalne integriteta Irana.

Središte diskusija bilo je pitanje Palestinaca, pri čemu je OIC potvrdio svoju posvećenost patnji palestinskog naroda i značaju Jerusalima za islamski svet. Organizacija je istakla potrebu da se sačuva arapski i islamski identitet Al-Kudsa (Jerusalima) i ponovila svoju podršku palestinskom suverenitetu nad gradom kao integralnom delu Palestine od 1967. godine.

U kontekstu izraelskih aktivnosti, OIC je snažno osudio sprovođenje diskriminatornih zakona i politika od strane okupacione sile. Odluka o odbijanju uspostavljanja palestinske države i označavanje UNRWA kao terorističke organizacije smatrana je namernim pokušajem da se naruši njihova uloga. Dodatno, OIC je osudila izraelske upade u džamiju Al-Aksa kao provokativne akcije zaslužne za najstrožu osudu.

OIC je pozvao Savet bezbednosti UN da preduzme hitne i efikasne mere kako bi zaustavio izraelske akcije i primorao okupacionu silu da prekine svoje napade na palestinski narod. Organizacija je istakla da trenutni sukobi u Jerusalimu ne vređaju samo dve milijarde muslimana širom sveta, već predstavljaju i pretnju regionalnoj bezbednosti.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je zatražilo održavanje sastanka OIC-a u Teheranu, uz pridruživanje Pakistana u apelu. OIC, koja predstavlja 57 članica uglavnom iz Afrike i Azije, stoji u solidarnosti sa Iranom i Palestinom, osuđujući izraelsku agresiju i zagovarajući međunarodnu intervenciju kako bi se adresirale eskalirajuće tenzije u regionu.

BONUS VIDEO: