UDARNO! LUKAŠENKO PODIGAO VOJSKU! Hitna moblilizacija svih trupa, ODREDIŠTE JASNO - UKRAJINSKA GRANICA


IZVOR: Republika/M. L. - 20.08.2024 | 06:54


Trećina svih kopnenih snaga poslata na granicu sa Ukrajinom, sprema se upad beloruskih snaga?!

Foto: Tanjug/AP
UDARNO! LUKAŠENKO PODIGAO VOJSKU! Hitna moblilizacija svih trupa, ODREDIŠTE JASNO - UKRAJINSKA GRANICA

Belorusija je zvanično saopštila da je poslala avione, protivvazdušne snage i oružje na granicu sa Ukrajinom, nakon prethodne izjave predsednika Aleksandra Lukašenka da je skoro trećina kopnenih snaga zemlje raspoređena duž cele granice.

Komandant Beloruskog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general-major Andrej Lukjanovič, izjavio je da je grupa značajno pojačana i trenutno je stacionirana duž južnih granica zemlje. Ovaj potez dolazi nakon neočekivanog upada Ukrajine na rusku teritoriju, što je dovelo do eskalacije tenzija u regionu, budući da su Ukrajinci ostvarili ozbiljan napredak u Kurskoj oblasti.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukrajinci ozbiljno napreduju u Kurskoj oblasti

Ukrajina je istakla svoje odbrambene akcije usmerene ka neutralizaciji ruske pretnje i stvaranju zone bezbednosti unutar teritorije agresora. Predsednik Volodimir Zelenski je opisao ciljeve naglog vojnog upada Ukrajine u Rusiju, ističući nameru da oslabi ruske sposobnosti i sprovede kontraofanzivne operacije. Uprkos potrebi da zaustavi ukrajinski napredak, dinamika sukoba i dalje ide na ruku Ukrajini, postavljajući značajan izazov režimu Vladimira Putina.

NATO finansirao i orkestrirao upad na ruske teritorije?

Tvrdnja bivšeg šefa FSB Nikolaja Patruševa u intervjuu za Izvestiju da su NATO i zapadne obaveštajne službe uključene u operaciju u Kurskoj oblasti dodatno je podgrejala priču da je ofanziva planirana uz saglasnost i podršku Sjedinjenih Američkih Država. 

U odvojenom razvoju događaja, Litvanija je pokrenula izgradnju vojne baze koja će moći da primi do 4000 nemačkih vojnika po završetku 2027. godine. Ovo označava prvo stalno raspoređivanje nemačkih snaga u inostranstvu od kraja Drugog svetskog rata.