SVE SE MENJA! Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine najavio temeljne promene, NEMA VIŠE SAMOPROMOCIJE


IZVOR: Republika - 07.09.2024 | 04:30


Najavio revidiranje Strategije spoljnopolitičke delatnosti

Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / Profimedia
SVE SE MENJA! Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine najavio temeljne promene, NEMA VIŠE SAMOPROMOCIJE

Novoimenovani ministar spoljnih poslova Ukrajine, Andrij Sibiga, istakao je danas potrebu za kadrovskim promenama u Ministarstvu spoljnih poslova kako bi se prilagodili novim geopolitičkim realnostima. Na nedavnom sastanku sa ambasadorima pod predsedavanjem predsednika Volodimira Zelenskog, Sibiga je najavio planove za otvaranje novih diplomatskih institucija u prioritetnim zemljama i regionima, kao i imenovanje novih ambasadora i generalnih konzula radi jačanja diplomatskog sistema.

- Ministarstvo spoljnih poslova mora da odgovara novim geopolitičkim realnostima. I institucionalno i kadrovski. I u Ukrajini i u inostranstvu. Na nedavnom sastanku sa ambasadorima kojim je predsedavao predsednik Volodimir Zelenski, najavljene su kadrovske promene i dogovorena lista prioritetnih zemalja i regiona u kojima ćemo otvoriti nove diplomatske institucije - pojaviće se novi ambasadori i generalni konzuli u cilju jačanja sistema - naveo je Sibiga na Fejsbuku.

Ministar Sibiga naglašava da će merilo za svakog diplomatu biti postignuti rezultati, a ne samopromocija i aktivnosti na društvenim mrežama. Ovakav pristup ukazuje na želju da se fokus stavi na efikasnost i ostvarivanje konkretnih ciljeva u diplomatskim aktivnostima.

Revidiranje spoljnopolitičke strategije

Sibiga je takođe najavio revidiranje Strategije spoljnopolitičke delatnosti Ukrajine, uzimajući u obzir realnost ratnog vremena. Ovo ukazuje na potrebu prilagođavanja spoljnopolitičkih prioriteta zemlje u skladu sa aktuelnim okolnostima. Odlučnost da se nacionalni interesi osiguraju bez obzira na globalnu političku konjunkturu predstavlja važan element u planovima nove administracije.

- Bez obzira na političku konjunkturu u svetu, Ukrajina će naći načina da obezbedi svoj nacionalni interes. Shodno tome, biće revidirana Strategija spoljnopolitičke delatnosti Ukrajine. Na osnovu realnosti ratnog vremena - rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Očekuje se da će revidirana strategija odražavati promenjenu geopolitičku situaciju i postaviti jasne smernice za diplomatske aktivnosti Ukrajine u narednom periodu. Sibigina najava revidiranja strategije ukazuje na nameru da se usklade spoljnopolitički prioriteti zemlje sa trenutnim izazovima i mogućnostima.

Bonus video: