VELIKA POBEDA RUSKE VOJSKE! Osvojena četiri KLJUČNA mesta! "Ukrajinci gube po 2.000 vojnika dnevno!"


IZVOR: Republika - 10.09.2024 | 14:15


Nastavljene su žestoke borbe na donbaškom ratištu

Foto: youtube.com/printscreen
VELIKA POBEDA RUSKE VOJSKE! Osvojena četiri KLJUČNA mesta! "Ukrajinci gube po 2.000 vojnika dnevno!"

Ruska vojska uspostavila je kontrolu nad mestima Krasnogorovka, Grigorovka, Galicinovka i Vodjanoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Usled odlučnih dejstava jedinica Južne grupe snaga, oslobođena su naselja Krasnogorovka i Grigorovka - navodi se u rezimeu toka specijalne vojne operacije, prenosi agencija RIA Novosti.

 

 

Krasnogorovka je važno logističko čvorište za odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Donjecka, gde se, pored industrijske proizvodnje, nalaze i ukrajinske vojne baze za popravku oštećene opreme.

Tako je, prema tvrdnjama ruske agencije, ukrajinska vojska izgubila sposobnost da obnovi oštećene tenkove, borbena vozila pešadije i oklopne transportere, preneo je Tanjug.

"Ukrajina dnevno izgubi i do 2.000 vojnika i 28 kvadratnih kilometara teritorije"

 

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da dnevno bude ubijeno ili ranjeno i do 2.000 ukrajinskih vojnika i da Ukrajina u proseku izgubi 28 kvadratnih kilometara teritorije.

Šojgu je za televiziju "Rusija 24" ocenio da je Ukrajina napadom na Kursku oblast htela da primora Rusiju da pregovara o sopstvenim uslovima o prekidu rata i da je Kijev planirao da odvrati ruske oružane snage od napredovanja u Donbasu, prenosi Ria novosti.

Ukrajinska vojska 6. avgusta je upala u Kursku oblast sa ciljem da zauzme tu teritoriju, ali, prema rečima načelnika Generalštaba Rusije, Valerija Gerasimova, njihovo napredovanje je zaustavljeno.

Foto: AP Alexander Zemlianichenko, AP Sergei Savostyanov, AP Gavriil Grigorov,Public, , AP Evan Vucci

 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će "neprijatelj dobiti dostojan odgovor" i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

Šojgu je rekao da su tokom avgusta i septembra ruske snage oslobodile 1.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

Takođe je rekao i da po pitanju rešavanja konflikta sa Ukrajinom, više od 110 zemalja pozitivno ocenjuje inicijative Kine i Brazila i da postoji mnogo različitih predloga za rešavanje konflikta, ali su zasnovani na istanbulskom projektu iz 2022. godine.

- Inicijativa o kojoj sam govorio je Brazil i Kina... Više od 110 zemalja to pozitivno ocenjuje, to jest, na stolu je mnogo različitih predloga, ali ipak... mi smo predložili sve ono o čemu se već razgovaralo ili o čemu se danas razgovara - rekao je Šojgu.

U intervjuu je takođe kazao da je Rusija primljena u EU 1990-ih, njeni resursi bi bili pokradeni.

- Da smo tada bili primljeni u Evropsku uniju, onda, uveravam vas, ovo je moje mišljenje, mislim da bi se mnogi složili sa mnom, danas bismo izgubili suverenitet, te resurse i depozite koji koje imamo u našoj zemlji, oni bi već bili pokradeni i potrošeni - rekao je Šojgu, prenosi Tanjug.