PUTIN JE UPOZORAVAO, ALI DŽABA! STIGLA DRAMATIČNA VEST! Na pomolu najgori scenario, samo što nije počelo! Oglasio se poznati obaveštajac


IZVOR: Republika - 13.09.2024 | 12:51


Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da postoje veliki rizici

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/AP Photo
PUTIN JE UPOZORAVAO, ALI DŽABA! STIGLA DRAMATIČNA VEST! Na pomolu najgori scenario, samo što nije počelo! Oglasio se poznati obaveštajac

Bivši američki obaveštajac Skot Riter izjavio je u intervjuu za YouTube kanal Dialogue Works da je nuklearni rat samo pitanje vremena zbog visokog nivoa tenzija u svetu.

- Na osnovu trenutnog nivoa napetosti, upotreba nuklearnog oružja je pitanje vremena - rekao je Riter.

Riter je upozorio da se svet udaljava od klasične doktrine nuklearnog odvraćanja, koja isključuje preventivnu upotrebu oružja za masovno uništenje.

Foto: Profimedia

Skot Riter, bivši američki obaveštajac i veliki kritičar američke umešanosti u sukob Rusije i Ukrajine

 

- Postoji scenario gde bi preventivni udar mogao biti izvršen - dodao je on.

Riter je naglasio da zemlje sve manje razgovaraju o kontroli naoružanja i smanjenju nuklearnih arsenala.

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da su rizici nuklearnog rata značajni i da ovu opasnost ne treba potcenjivati.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije

U junu, na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da se pitanje upotrebe oružja za masovno uništenje ne sme shvatati olako, preneo je Informer.

Upad FBI u dom Skota Ritera

FBI i državna policija izvršili su tokom jula meseca raciju u kući bivšeg američkog vojnog obaveštajca Skota Ritera u državi Njujork.

- Zvaničnici FBI-a su trenutno u kući u Daver Drajvu u Delmaru i sprovode aktivnosti povezane sa tekućom federalnom istragom. Prema imovinskim podacima, kuća pripada bivšem obaveštajnom službeniku USMC-a i inspektoru za oružje Ujedinjenih nacija Vilijamu Skotu Riteru mlađem - javili su tada američki mediji.

Riter je bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa i instruktor UN za oružje čija je karijera uključivala rad u bivšem Sovjetskom Savezu. 

Poznat po tome što je žestoki kritičar umešanosti Sjedinjenih Država u ukrajinsko-ruski rat.