UDARNO! POČINJE NOVA FAZA RATA: Tenkovi jure ka severu, strahuje se od najgoreg! (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Republika/N.M. - 19.09.2024 | 09:50


Gomilaju se snage i resursi

Foto: Mohammed Nasser \ apaimages / imago stock&people / Profimedia
UDARNO! POČINJE NOVA FAZA RATA: Tenkovi jure ka severu, strahuje se od najgoreg! (FOTO/VIDEO)

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da rat na Bliskom istoku ulazi u ''novu fazu'', nakon talasa eksplozija pejdžera i drugih elektronskih naprava u Libanu, u kojima su ubijene 32 osobe a ranjeno više hiljada ljudi.

- U razgovoru sa osobljem vazduhoplovstva u bazi Ramat David, naglasio sam: "Otvaramo novu fazu u ratu" - rekao je u sredu Galant, a prenosi Politiko.

On je naveo da se ''centar gravitacije'' operacija preusmerava ka severu Izraela, pošto se sada na tom delu teritorije gomilaju snage i resursi.

Izraelska vojska premestila je 98. diviziju, koja se nedavno borila u pojasu Gaze, na sever Izraela po odluci vlade. Ovaj potez usledio je nakon eksplozija komunikacionih uređaja u Libanu i Siriji, koje se pripisuju Izraelu, i pretnji Hezbolaha odmazdom.

Poznata 98. divizija, koja uključuje padobranske i komandne brigade, pridružila se 36. diviziji koja je već mesecima raspoređena na severu. U sklopu priprema za moguću eskalaciju, IDF je odlučio o delimičnoj mobilizaciji rezervista za raspoređivanje na severu, uključujući protivvazdušnu odbranu, komandu fronta i medicinski korpus.

 

 

Komandant Severne komande IDF-a, general-major Uri Gordin, izjavio je da je vojska odlučna da što pre promeni bezbednosnu situaciju.

- Komandanti i trupe su potpuno posvećeni i na vrhuncu su spremnosti za svaki zadatak koji može biti potreban - rekao je Gordin.

U saopštenju IDF-a se navodi da su snage 179. i 769. brigade završile dve vežbe, simulirajući scenarije manevrisanja na neprijateljskoj teritoriji i evakuaciju ranjenih sa fronta pod vatrom.

 

 

Izrael je dodatno potvrdio fokus na severnu granicu odlukom da odloži komemoraciju poginulim vojnicima brigade Golani, koja je trebala biti održana u sredu uveče. Ministar odbrane Joav Galant i general-major Ori Gordin su trebali prisustvovati događaju.

Takođe, najmanje 20 ljudi je ubijeno, a više od 450 ranjeno u drugom talasu eksplozija bežičnih komunikacionih uređaja u Libanu. Dan ranije, najmanje 12 osoba je poginulo, a 2750 je ranjeno kada su eksplodirale hiljade pejdžera koje je koristio Hezbolah.

 

BONUS VIDEO: