IZRAEL UNIŠTIO NA STOTINE RAKETNIH BACAČA HEZBOLAHA! Na hiljade lansirnih cevi bilo spremno za napade!


IZVOR: Republika/J.B. - 20.09.2024 | 08:26


Ovaj napad Izraela usledio je nakon napada ranije ove nedelje koji su Liban i Hezbolah pripisali Izraelu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
IZRAEL UNIŠTIO NA STOTINE RAKETNIH BACAČA HEZBOLAHA! Na hiljade lansirnih cevi bilo spremno za napade!

Izraelski borbeni avioni su sinoć izveli napad na ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, gađajući nekoliko stotina raketnih bacača na kojima je bilo oko 1.000 lansirnih cevi, saopštila je izraelska vojska.

Prema izveštajima tri libanska bezbednosna izvora, izraelski avioni su gađali jug Libana desetinama projektila. Za sada nema izveštaja o žrtvama. Izraelska vojska (IDF) je najavila da će nastaviti da deluje na degradiranju infrastrukture i sposobnosti terorističke organizacije Hezbolah kako bi odbranila državu Izrael.

  • Izraelski napad kao odgovor na prethodne događaje


Ovaj napad Izraela usledio je nakon napada ranije ove nedelje koji su Liban i Hezbolah pripisali Izraelu. Tada su eksplodirali voki-tokiji i pejdžeri koje su koristili pripadnici Hezbolaha, pri čemu je ubijeno 37 osoba, a oko 3.000 osoba je ranjeno u Libanu. Izraelski ministar odbrane Joav Galan je izjavio da će Izrael nastaviti vojnu akciju protiv Hezbolaha.

  • Hezbolahova podrška Hamasu


Hezbolah je, u znak podrške Hamasu nakon početka sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, počeo da ispaljuje rakete na severni Izrael. Otkako je došlo do ovog sukoba, Izrael i Hezbolah svakodnevno razmenjuju vatru.

Napad Izraela na Hezbolah u južnom Libanu predstavlja vrhunac napetosti između ove dve strane, a situacija i dalje ostaje napeta dok se očekuju dalji razvoj događaja.