ISPLIVALA NOVA DOKUMENTA: Rusi mesecima očekivali ukrajinski upad u Kursku oblast? Stizala su brojna UPOZORENJA


IZVOR: Republika - 20.09.2024 | 10:01


Neki od dokumenata su štampane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji beleže događaje i probleme na određenim pozicijama

Foto: Liveuamap.com, Shutterstock
ISPLIVALA NOVA DOKUMENTA: Rusi mesecima očekivali ukrajinski upad u Kursku oblast? Stizala su brojna UPOZORENJA

Rusko vojno zapovedništvo je predvidelo ukrajinski upad u regiju Kursk i kovalo je planove kako da ga spreči nekoliko meseci, pokazuju dokumenti za koje je ukrajinska vojska rekla da ih je zaplenila s napuštenih ruskih položaja u regiji.

Ovo otkriće čini nered među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom avgusta još sramotnijim. Dokumenti u koje je Guardian imao uvid takođe otkrivaju rusku zabrinutost za moral u Kursku, koja se pojačala nakon samoubistva vojnika na frontu koji je navodno bio u "dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci. ".

Zapovednici jedinica dobijaju uputstva da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Foto: X/Printscreen/@MilitarySummary

Deo Kurske oblasti koju su zauzele ukrajinske snage

 

Gardijan nije mogao nezavisno da proveri autentičnost dokumenata, iako oni nose obeležja autentične komunikacije ruske vojske.

Krajem avgusta, Gardijan se susreo s ukrajinskim timom za specijalne operacije koji su zaplenili dokumente i to samo nekoliko sati nakon što su napustili rusku teritoriju.

Tim je rekao da je uzeo dokumente ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regiji Kursk i kasnije dao niz dokumenata na pregled i fotografisanje.

Neki od dokumenata su štampane naredbe distribuirane različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji beleže događaje i probleme na određenim pozicijama.

Najraniji unosi datirani su s kraja 2023. godine, dok su najnoviji dokumenti iz samo šest nedelja pre nego što je Ukrajina pokrenula upad u regiju Kursk 6. avgusta.

Dokumenti uglavnom dolaze iz jedinica ruske 488. gardijske motorizovane streljačke pukovnije, a posebno iz druge čete njenog 17. bataljona.

Foto: X/Printscreen/@Osinttechnical

Jedan od bombardovanih mostova na reci Sejm u Kurskoj oblasti Rusije

 

Ukrajinski upad u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je planiranje bilo ograničeno na vrlo mali broj ljudi.

Ali ruski vojni dokumenti sadrže višemesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju zauzimanja Sudže, grada od 5000 stanovnika koji je sada pod ukrajinskom okupacijom više od mesec dana.

Unos od 4. januara govori o "potencijalu za proboj državne granice" od strane ukrajinskih naoružanih grupa i naređuje pojačanu obuku kako bi se pripremile za odbijanje svakog napada.

Dana 19. februara zapovednici trupa upozoreni su na ukrajinske planove za "brzi prodor iz regije Sumi na rusku teritoriju, do dubine od 80 km kako bi se uspostavio četvorodnevni 'koridor' pre dolaska glavnine grupe ukrajinske vojske na oklopnim vozilima".

Sredinom marta, trupe na granici dobile su naredbu da pojačaju odbrambene linije i "organizuju dodatne vežbe za vođstvo jedinica i uporišta u vezi s pravilnom organizacijom odbrane" u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Konkretno upozorenje

Sredinom juna dato je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove "na pravcu Junakivka-Sudža, s ciljem preuzimanja Sudže", što se u avgustu i dogodilo.

Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati uništiti most preko reke Sejm kako bi prekinula ruske linije snabdevanja u regiji, što se takođe kasnije dogodilo.

U dokumentu iz juna Rusi se žale da su njihove trupe stacionirane na frontu "u proseku popunjene samo 60-70% i prvenstveno sastavljene od slabo obučenih rezervista".

Kada je došlo do ukrajinskog napada 6. avgusta, mnogi ruski vojnici napustili su svoje položaje, a u roku od nedelju dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom.

- Pobegli su, a da se nisu čak ni evakuisali ili uništili svoje dokumente - rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplenio dokumente.

Stotine zarobljenih Rusa

Tokom haotičnog povlačenja Rusa, ukrajinske snage zarobile su stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili vojni obveznici, od kojih se ne očekuje da će učestvovati u borbi.

Roditelji jednog vojnog obveznika iz druge čete, koji se nalazi u dokumentima, snimili su u avgustu video apel, identifikujući ga kao svog 22-godišnjeg sina Vadima Kopilova, rekavši da je bio zarobljen u blizini Sudže i pozvali ruske vlasti da ga razmene.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tokom prošle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi kopanja tzv. "rovova mamaca" i položaja kako bi se zbunili ukrajinske izviđačke bespilotne letelice.

- Treba izraditi makete tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih bacača, kao i lutke vojnika, te ih povremeno premeštati - stoji u jednoj naredbi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinske snage tokom ofanzive u Kurskoj oblasti

 

Lažni položaji

Dodaje se da bi na lažne položaje trebalo poslati nekoliko vojnika koji bi noću palili vatre i hodali s baterijskim svetiljkama, te da bi Rusija trebala na radiju komunicirati o tim položajima u nadi da će ih Ukrajinci presresti.

Nije jasno jesu li takvi položaji ikad napravljeni. Pripadnici ukrajinske jedinice koji su poslednjih nedelja upravljali izviđačkim dronovima na tom području rekli su za Gardijan da nisu videli nikakve dokaze o takvim položajima.

U martu, ruski dokumenti beleže da je bilo sve više incidenata ukrajinskih diverzantskih grupa koje su ulazile iza ruskih linija noseći ruske uniforme.

- Kako bismo sprečili infiltraciju neprijatelja u naše borbene formacije... zapovednici treba da implementiraju upotrebu identifikacijskog markera varijante n6, izrađenog od materijala širine 8 cm, koji se pričvršćuje pomoću nevidljive trake - stoji u zapovesti iz tog meseca.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinska vojska ulazi u Kursku oblast Rusije

 

Ozbiljni problemi s moralom

Zakopani u suvoparnom, vijugavom službenom jeziku znakovi su ozbiljnih problema s moralom na frontu.

- Analiza trenutne situacije u vezi sa samoubistvima pokazuje da je pitanje stradanja vojnika kao posledica suicidalnih incidenata i dalje napeto - stoji u jednom unosu.

U njemu se govori o incidentu koji se navodno dogodio 20. januara ove godine, kada je vojni obveznik na stražarskom mestu i pucao sebi u stomak.

- Istraga incidenta utvrdila je da je uzrok samoubistva i smrti bio živčani i psihički slom, uzrokovan njegovim dugotrajnim stanjem depresije zbog službe u ruskoj vojsci - stoji u rukom pisanom izveštaju o incidentu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajinski vojnici poziraju ispred ruske crkve u Kurskoj oblasti

 

Kako bi se spečili daljnji takvi incidenti, zapovednici trupa dobijaju uputstva da identifikuju vojnike koji su "psihički nespremni ispuniti svoje dužnosti ili su skloni devijantnom ponašanju, te organizuju njihovo premeštanje i prebacivanje u vojne medicinske ustanove".

Dalja uputstva o održavanju morala dolaze u nedatiranom, štampanom dokumentu koji objašnjava da bi vojnici trebalo da dobiju 5-10 minuta dnevno, kao i sat vremena jednom nedeljnopolitičke lekcije, "s ciljem održavanja i podizanja političkog, moralnog i psihološkog stanja osoblja", piše Index.hr.