NEMA VIŠE TELEGRAMA! Kijev prelomio, iza ove odluke krije se samo jedan razlog


IZVOR: Republika/I.Đ. - 21.09.2024 | 11:51


Ova je odluka donesena tokom sastanka o "pretnjama nacionalnoj bezbednosti" koje predstavlja aplikacija, dodaje Veće, institucija pod vlašću ukrajinskog predsedništva

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
NEMA VIŠE TELEGRAMA! Kijev prelomio, iza ove odluke krije se samo jedan razlog

Veće za odbranu i nacionalnu bezbednost Ukrajine objavilo je da će zabraniti korišćenje Telegrama, vrlo popularne usluge za razmenu poruka koju je utemeljio Rus Pavel Durov, na poslovnim elektronskim uređajima većine svojih vojnika i službenika, sumnjajući da ruske službe imaju pristup razmeni poruka.

"Donesena je odluka o zabrani instaliranja i korišćenja Telegrama na službenim uređajima državnih zvaničnika, vojnog osoblja, zaposlenih u sektoru bezbednosti i odbrane, kao i fabrikama koje upravljaju kritičnom infrastrukturom", stoji u saopštenju Veća.

Vojska ga "često koristi za raspravu o poverljivim radnim pitanjima", rekao je za AFP visoki ukrajinski sigurnosni zvaničnik, koji je želeo ostati anoniman.

Foto: Shutterstock, Pixabay

 

"To je veliki izvor curenja informacija jer Rusi vrlo lako hakuju Telegram", objasnio je.

Zaposleni koji su dužni da koriste Telegram kao deo svojih dužnosti, posebno za distribuciju službenih saopštenja za medije, nisu obuhvaćeni ovim pravilom, objasnilo je Veće, budući da je aplikacija glavni komunikacioni kanal između vojske i javnih tela.

Ova je odluka donesena tokom sastanka o "pretnjama nacionalnoj bezbednosti" koje predstavlja aplikacija, dodaje Veće, institucija pod vlašću ukrajinskog predsedništva, prenosi Hina.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov izneo je "potkrepljene informacije" koje pokazuju da ruske obaveštajne službe "imaju pristup ličnoj prepisci korisnika Telegrama, čak i izbrisanim porukama, kao i njihovim podacima", navodi Veće.

I predstavnici ukrajinskih službi bezbednosti tvrde da Moskva koristi Telegram za sajber napade ili geolociranje korisnika.