JOŠ JEDAN SRBIN POGINUO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na ruskoj strani! (FOTO)


IZVOR: Republika - 21.09.2024 | 16:27


Dario Ristić iz Modriče, život je izgubio u Donjecku, gde je bio angažovan kao plaćeni vojnik u ratu između Rusije i Ukrajine

Foto: Facebook/printscreen
JOŠ JEDAN SRBIN POGINUO NA RATIŠTU U UKRAJINI: Više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na ruskoj strani! (FOTO)

Dario Ristić iz Modriče, život je izgubio u Donjecku, gde je bio angažovan kao plaćeni vojnik u ratu između Rusije i Ukrajine.

Ristić se priključio ruskim snagama prošle godine, tražeći avanturu i finansijsku stabilnost.

Foto: Facebook/printscreen

Poginuli srpski dobrovoljac, Dario Ristić

 

Dario je bio poznat u svojoj zajednici kao problematičan mladić, navode mediji iz BiH.

Njegov odlazak u rat izazvao je mešovite reakcije među meštanima, a mnogi su pokušavali da ga odvrate od takvog puta. Nažalost, vest o njegovoj pogibiji duboko je potresla porodicu i prijatelje.

Foto: Facebook/printscreen

Dario Ristić iz Modriče u Republici Srpskoj bio je srpski dobrovoljac koji se borio na strani Rusa tokom sukoba u Donbasu

 

Poginuo i Beograđanin

Podsetimo, u ponedeljak je stigla vest i da je Strahinja Bjelica (30) iz Beograda poginuo na ratištu u Ukrajini, gde se kao dobrovoljac borio na strani ruskih snaga.

Kako su potvrdili bliski prijatelji nastradalog Beograđanina, on je izgubio život 9. avgusta, a biće sahranjen u rodnom gradu.

Rat između Ukrajine i Rusije, počeo je u februaru 2022. godine, a Bjelica je, prema rečima njegovih prijatelja, duže vreme bio na frontu.

Foto: Privatna arhiva

Beograđanin Strahinja Bjelica poginuo je kao srpski dobrovoljac na ukrajinskom ratištu, borio se na ruskoj strani

 

Zaprećene kazne do 10 godina zatvora za učešće u sukobima

Nakon što je otpočela invazija, u Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost posle koje je objavljen zaključak u 15 tačaka u kom se izražava stav Srbije povodom aktuelnog sukoba.

Jedna od tih tačaka ticala se upravo učešća državljana Srbije u sukobu.

Foto: Ap photo

Ruska vojska tokom ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine

Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Republike Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na Istoku Evrope, nadležni državni organi će preuzeti sve mere da spreče učešće državljana Srbije, takozvanih dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope ida će sankcionisati sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz člana 386 a i 386 b Krivičnog zakonika navedeno je u tom zaključku.

Iako je učešće u ratu u stranoj državi krivično delo od početka primene Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine, sa zaprećenim kaznama i do deset godina zatvora, podaci Ambasade Ukrajini iz decembra 2018. godine pokazuju da je više od 300 građana Srbije otišlo da se bori na proruskoj strani, piše Blic.rs.