IZRAEL SRUČIO PAKAO NA LIBAN! Položaji HEZBOLAHA u plamenu, za SAT vremena, više od 100 vazdušnih udara! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 21.09.2024 | 21:33


Libanski mediji izvestili su o izraelskim udarima na širokom području južnog i istočnog Libana, navodeći da su oni izazvali šumske požare

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
IZRAEL SRUČIO PAKAO NA LIBAN! Položaji HEZBOLAHA u plamenu, za SAT vremena, više od 100 vazdušnih udara! (VIDEO)

Izraelska avijacija izvela je danas 111 vazdušnih napada na Liban za sat vremena, između 13.30 i 14.30 časova po lokalnom vremenu, prenose libanski mediji.

Serija vazdušnih napada izvedena je na oblasti u Nabatiju, Iklim al-Tufi i Zapadnoj Beki, javila je agencija NNA.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su ranije saopštile da je u južnom Libanu pogođeno oko 180 ciljeva, preneo je CNN.

Izraelske vazduhoplovne snage su "pogodile hiljade lansernih cevi koje su bile spremne za delovanje prema izraelskoj teritoriji", saopštile su IDF.

Pored toga, IDF artiljerija je pogodila brojne oblasti u južnom Libanu, dodaje se u saopštenju i dodaje da će izraelska vojska "nastaviti sa radom na demontaži i degradaciji Hezbolahovih sposobnosti i terorističke infrastrukture".

Libanski mediji izvestili su o izraelskim udarima na širokom području južnog i istočnog Libana, navodeći da su oni izazvali šumske požare.

Požari su izbili i na severu Izraela, nakon tvrdnje Hezbolaha da je danas ispalio više baraža projektila na Izrael i gađao i kasarnu Beit Hilel izraelske vojske raketama Kaćuša. Prema IDF, oko 90 projektila je ispaljeno iz Libana na Izrael, preneo je Tanjug.

Hezbolah potvrdio: Ubijen Ibrahim Akil

Hezbolah je rano jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil.

U saopštenju Hezbolaha navedeno je da je ubijen "jedan od vrhovnih vođa" te grupe, ali nisu izneti detalji, prenosi Rojters.

Foto: US Department, rewardsforjustice.net

Američki Stejt department je nudio sedam miliona dolara za bilo kakvu informaciju o visokom zvaničniku Hezbolaha Ibrahimu Akilu

 

Izraelska vojska i neimenovani bezbednosni izvor u Libanu naveli su da je Akil ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak. 

Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao "zločin i ludost", za koje će, kako je navedeno, "Izrael platiti cenu".

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, a preneo AP.

Foto: US Department, rewardsforjustice.net

Ubijeni visoki zvaničnik Hezbolaha, Ibrahim Akil

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Akil je bio u najvišem vojnom telu Hezbolaha, Savetu za džihad, a SAD su ga sankcionisale zbog učešća u dva teroristička napada 1983. godine u kojima je ubijeno više od 300 ljudi u američkoj ambasadi u Bejrutu i ​​kasarni američkog marinskog korpusa.   

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokija članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.