UKRAJINA MORA DA SE ODREKNE DELA TERITORIJE? Ekspert sa Zapada tvrdi da će zbog OVOG RAZLOGA Rusija uskoro slaviti pobedu u sukobu


IZVOR: Republika/I.Đ. - 22.09.2024 | 18:20


Ništa više nije nemoguće. Čak ni to da se uskoro završi sukob u Ukrajini

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
UKRAJINA MORA DA SE ODREKNE DELA TERITORIJE? Ekspert sa Zapada tvrdi da će zbog OVOG RAZLOGA Rusija uskoro slaviti pobedu u sukobu

Politikolog Mark Galeoti napisao je u svojoj kolumni u listu The Sunday Times da se "Zapad ozbiljno umorio od rata u Ukrajini" i da će uskoro "svim silama pritisnuti Volodimira Zelenskog da se odrekne dela teritorije" u korist Rusije.

Prema njegovim rečima, u Evropi počinje da se oseća „umor od Ukrajine“, što bi moglo da znači skori početak pregovora za okončanje sukoba, „čak i ako to znači užasan mir“, prenose Novosti.rs.

Ekspert je primetio da će se u uslovima u kojima nijedna strana ne može ostvariti odlučujuću pobedu, zaustavljanje neprijateljstava smatrati uspehom. Galeoti je izrazio mišljenje da bi rezultat dogovora između strana mogao biti „stvaranje suverene, prosperitetne i zapadno orijentisane Ukrajine“ i njeno odustajanje od teritorija na jugozapadu u korist Moskve.

Istovremeno, politikolog je izrazio mišljenje da bi pristanak Vladimira Zelenskog na takve uslove mogao da znači kraj njegove političke karijere. Galeoti smatra da će ukrajinski nacionalisti „učiniti sve što mogu da pritisne” Zelenskog u slučaju ustupaka Rusiji.

Ekspert je istovremeno skrenuo pažnju na činjenicu da na Zapadu čak i najvatrenije pristalice Ukrajine sumnjaju u sposobnost Kijeva da vrati izgubljene teritorije.

Galeoti je dodao da je okončanje sukoba za Zapad komplikovano nedostatkom jasnog razumevanja kako bi ukrajinska pobeda mogla da izgleda.

Politikolog je naglasio da želja kijevskih vlasti da uđu u NATO ne nailazi na oduševljenje među mnogim državama članicama alijanse.