NA OVAJ RAT SMO SVI ZABORAVILI: Očekuje se veliki preokret, pokrenut napad na glavni grad! Počinjena su STRAVIČNA zverstva! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.09.2024 | 12:18


Seksualno nasilje postalo je glavna karakteristika sukoba

Foto: Google maps
NA OVAJ RAT SMO SVI ZABORAVILI: Očekuje se veliki preokret, pokrenut napad na glavni grad! Počinjena su STRAVIČNA zverstva! (VIDEO)

Nakon 17 meseci brutalnog građanskog rata koji je razorio zemlju, Sudanske oružane snage (SAF) pokrenule su veliku ofanzivu u glavnom gradu Kartumu, ciljajući na područja koja su pod kontrolom paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF), piše BBC.

Paravojna grupa zauzela je veći deo grada na početku sukoba, dok vojska kontroliše Omdurman, odmah s druge strane reke Nil.

Foto: Google maps

Gradovi Kartum i Omdurman nalaze se na ušću dveju reka: Belog i Plavog Nila. Kartum kontrolišu paravojne snage RSF, dok Omdurman kontroliše regularna sudanska vojska

 

Grupe žena iz područja pod kontrolom RSF-a četiri sata hodaju do tržnice na rubu Omdurmana, gde je hrana jeftinija.

Objašnjavaju da njihovi muževi više ne izlaze iz kuće, jer ih pripadnici RSF-a tuku, uzimaju im novac ili ih otimaju i traže isplatu pre nego što ih puste.

Reporterka BBC-ja ih je pitala jesu li sigurnije od muškaraca, na šta su kratko utihnule.

- Ovu muku podnosimo jer želimo da prehranimo svoju decu. Gladni smo, treba nam hrane. Gde je ostatak sveta, zašto nam ne pomažu? Ovde ima toliko žena koje su bile zlostavljane, ali o tome ne govore. Neke devojke RSF tera da noću leže na ulicama. Ako se kasno vrate s ove tržnice, zadržavaju ih pet ili šest dana - prenosi njihove reči BBC.

Počele su da plaču, opisujući kako su izložene pljačkama i brutalnosti, zbog kojih je prema podacima UN-a, više od 10,5 miliona ljudi napustilo svoje domove.

Seksualno nasilje postalo je glavna karakteristika sukoba, koji je počeo kao borba za moć između vojske i RSF-a.

Poverenik UN-a za ljudska prava, Volker Turk, rekao je da se silovanje koristi kao "oružje rata". Dokumentovali su nekoliko slučajeva od strane pripadnika vojske, ali su takođe utvrdili da su RSF i njihove savezničke milicije počinile seksualno nasilje velikih razmera.

BBC je sreo jednu ženu na tržnici, koja im je rekla da su je pripadnici RSF-a silovali na početku rata. Dvojica naoružanih muškaraca ušla su u kuću i pokušala da siluju njene kćeri u dobi od 17 i deset godina.

- Rekla sam ćerkama da stanu iza mene. Pripadnicima RSF-a sam odgovorila da ako žele nekoga da siluju, to moram biti ja. Udarali su me i naredili da se skinem. Pre nego što sam se skinula, rekla sam svojim curama da beže. Tada je jedan od muškaraca legao na mene - rekla je za BBC.

Iako je RSF međunarodnim istražiteljima rekao da "preduzimaju sve potrebne mere za sprečavanje seksualnog nasilja i drugih oblika nasilja", koji predstavljaju kršenje ljudskih prava, slučajevi su brojni i dosledni.

Druga žena koju je BBC sreo, došla je u Omdurman da rodi blizance i planira tamo da ostane. Jedna od njenih komšinica, 15-godišnja devojčica, ostala je trudna nakon što su nju i njenu 17-godišnju sestru silovala četiri pripadnika RSF-a.

komšiluk je probudio zvuk vrištanja i izašli su da vide šta se događa, ali su im naoružani muškarci zapretili da će biti streljani ako se ne vrate u svoje kuće.

Sledeće jutro devojčice su imale tragove zlostavljanja na telu, dok im je stariji brat bio zaključan u jednoj od soba.

- Otkako je RSF stigao, odmah smo počeli da slušamo o silovanjima, onda smo ih videli svojim očima. U početku smo sumnjali, ali sada znamo da je RSF silovao devojke - rekla je za BBC, preneo je Jutarnji.hr.