RUSI UHAPSILI DVA UKRAJINSKA AGENTA: Uhvatili ih na Krimskom mostu, evo šta su radili tamo


IZVOR: Republika/I.Đ. - 27.09.2024 | 13:28


Informacije su prosleđene neprijatelju za korišćenje u lansiranju raketnih udara

Foto: Tanjug/AP
RUSI UHAPSILI DVA UKRAJINSKA AGENTA: Uhvatili ih na Krimskom mostu, evo šta su radili tamo

Dvojica agenata ukrajinskih specijalnih službi uhapšena su kod Krimskog mosta zbog špijunaže.

Oficiri Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB) priveli su dvojicu agenata koji su prenosili informacije o odbrambenom sistemu Krimskog mosta i ruskim vojnim objektima.

Jedan od uhapšenih je 45-godišnji stanovnik Republike Krim koji je, koristeći otvoreni Globalni sistem za mobilnu komunikaciju, pozvao dežurnu liniju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i ponudio svoju pomoć.

Potvrdio je svoju želju da pomogne SBU pružanjem poverljivih informacija koje su od interesa za stranu državu i otkrio im je geografske koordinate PVO sistema u Kerču, koja je deo sistema zaštite Krimskog mosta, prenosi Alo.

Jedan od agenata prosledio je svoje informacije u vezi sa kretanjem vojnog ešalona vojne tehnike Ministarstva odbrane Ruske Federacije u pravcu zone Specijalne vojne operacije, kao i podatke koje je dobio o objektu vojno-industrijskog kompleksa na Krimu.

Informacije su prosleđene neprijatelju za korišćenje u lansiranju raketnih udara.

Drugi pritvorenik, 43-godišnji stranac, takođe je uspostavio poverljivu saradnju sa predstavnicima Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine i ponudio pomoć u aktivnostima usmerenim protiv bezbednosti Ruske Federacije.

Istražno odeljenje FSB podnelo je krivične prijave protiv pritvorenika zbog veleizdaje i špijunaža za šta je predviđena kazna doživotnog zatvora.