KLJUČNI STRATEŠKI UKRAJINSKI GRAD PRED PADOM! Rusi su opasno GINULI za njega! Hoće li ga na kraju osvojiti? (VIDEO)


IZVOR: Republika - 27.09.2024 | 13:49


Serija višemesečnih ruskih napada preko polja izvan grada krajem 2022. i početkom 2023. godine možda je bila najskuplja za Ruse

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
KLJUČNI STRATEŠKI UKRAJINSKI GRAD PRED PADOM! Rusi su opasno GINULI za njega! Hoće li ga na kraju osvojiti? (VIDEO)

Od kraja 2022. godine ruske snage pokušavaju da osvoje Ugljedar, rudarski grad s predratnom populacijom od 14 hiljada stanovnika, koji se nalazi na mestu u Donjeckoj oblasti gde se južna linija fronta savija ulevo i proteže prema severu kroz istočnu Ukrajinu.

I pri tome trpe velike gubitke. 155. brigada mornaričke pešadije ruske mornarice u ovim akcijama bila je uništena dva puta, smatra analitičar Forbsa, Dejvid Eks.

Možda su napokon na pragu uspeha. Odlučni napad 57. motorizovane streljačke brigade ruske vojske, koji je započeo ove sedmice, probio je odbranu 72. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

Sada su ruske trupe u južnom delu Ugljedara, a iscrpljeni ukrajinski garnizon možda se već povlači na sever.

Ako 57. motorizovana streljačka brigada u nadolazećim danima zauzme razrušene ostatke Ugljedara, to će biti pobeda za Rusiju, ali vrlo ograničena.

Samo dosezanje predgrađa Ugljedara koštalo je ruske oružane snage oko hiljadu vozila i potencijalno nekoliko hiljada vojnika.

Tvrdoglava odbrana Ugljedara od strane 72. mehanizovane brigade - uz pomoć mina, artiljerije, protivtenkovskih projektila i dronova - uništila je cele ruske brigade.

Serija višemesečnih ruskih napada preko polja izvan Ugljedara krajem 2022. i početkom 2023. godine možda je bila najskuplja za Ruse.

U to vreme su ruskim operacijama u ovom sektoru komandovale dve mornaričke jedinice ruske mornarice Pacifičke flote: 40. i 155. brigada mornaričke pešadije.

Najkrvaviji trenuci rata

Neuspeli napadi marinaca na Ugljedar između novembra 2022. i februara 2023. bili su među najkrvavijima u ratu do tog trenutka.

155. brigada mornaričke pešadije, koja je na papiru imala oko 3 hiljade vojnika, gubila je čak do 300 vojnika dnevno nekoliko dana zaredom i bila je "gotovo uništena" do februara 2023. godine, prema poljskom "think-tanku" Varšavskom institutu.

Kremlj je poslao rezervne trupe i naredio povratak 155. brigade mornaričkih snaga u akciju. Ona je ubrzo ponovno uništena.

- 155. brigada je verovatno dva puta u poslednjih šest meseci postala neuspešna u borbi zbog učestvovanja u taktički pogrešnim frontalnim napadima u blizini Ugljedara - zaključilo je britansko Ministarstvo odbrane u aprilu 2023. godine.

Četrdeseta brigada mornaričkih snaga možda je prošla nešto bolje, ali ne mnogo. Ukupno gledano, mornaričke brigade i pridružene vojne jedinice takođe su otpisale oko hiljadu tenkova, borbenih vozila, kamiona i artiljerijskih oruđa, prema podacima WarSpottinga, kolektiva koji pretražuje društvene mreže u potrazi za dokazima o uništenim vozilima u Ukrajini.

Veliki gubici ruskih snaga

Nije slučajno da je to otprilike količina vozila koju koriste dve brigade, gotovo šest odsto svih vozila koje je Rusija izgubila u 31 mesecu žestokih borbi u Ukrajini.

Gubici ukrajinskih snaga u i oko Ugljedara bili su znatno manji, jer su se uglavnom skrivali u rovovima i bunkerima te uništavali napadačke Ruse iz daljine uz pomoć mina, artiljerije, projektila i dronova.

U četvrtak, 26. septembra, 40. brigada mornaričkih snaga premestila se nekoliko milja zapadno duž južnog fronta, ostavljajući trenutne napade na Ugljedar vojsci.

Treća iteracija 155. brigade mornaričkih snaga nalazi se na severu, u ruskoj Kurskoj oblasti, gde izvodi protivudar protiv ukrajinskih snaga koje su izvršile invaziju.

Da li je okupacija ruševina Ugljedara opravdala novu destrukciju jedne ili obe ove brigade, pitanje je na koje mogu odgovoriti samo Kremlj i preživeli iz nesrećnih jedinica, preneo je Index.hr.