POTVRĐENA STRAVIČNA VEST ZA IRAN! Izraelci LIKVIDIRALI i njega, Hezbolah razbijen! Ovo znači rat! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 29.09.2024 | 17:00


Izraelske odbrambene snage su za kratko vreme uspele da obezglave čitav vrh najveće šiitske vojno-političke frakcije u Libanu

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
POTVRĐENA STRAVIČNA VEST ZA IRAN! Izraelci LIKVIDIRALI i njega, Hezbolah razbijen! Ovo znači rat! (VIDEO)

Libanski pokret Hezbolah potvrdio je danas da je Nabil Kauk, zamenik šefa Centralnog saveta te grupe, ubijen u izraelskom napadu.

Izraelska vojska ranije je saopštila da je Kauk ubijen u napadu, što je deo serije napada na visoke zvaničnike Hezbolaha u proteklih nedelju dana.

Ovo je sedmi visoki zvaničnik Hezbolaha koji je ubijen u izraelskim napadima, uključujući i lidera te grupe, Sajeda Hasana Nasralaha.

Izraelski napadi na visoke zvaničnike Hezbolaha

Napadi izraelske vojske na visoke zvaničnike Hezbolaha izazvali su talas nemira u Libanu.

Osnivači Hezbolaha, koji su decenijama uspevali da izbegnu smrt ili zarobljavanje, postali su meta izraelskih napada.

Ubistvo visokih zvaničnika izazvalo je šok i zabrinutost među pristalicama Hezbolaha, dok su se tenzije između Izraela i Libana dodatno zaoštrile.

Foto: Wikipedia

Ubijeni vođa Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah

 

Izraelski napadi na Bejrut

Osim napada na visoke zvaničnike Hezbolaha, izraelska vojska izvela je i napad na glavni štab Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta, pri čemu je ubijen lider te grupe, Sajed Hasan Nasralah.

Danas je izraelska vojska izvela još jedan ciljani napad na Bejrut, a detalji ovog napada biće objavljeni kasnije. Ovi napadi izazvali su veliku materijalnu štetu i ljudske gubitke u Libanu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Simpatizeri i pristalice Hezbolaha, jedne od najjačih vojno-političkih struja na Bliskom istoku i ključnog faktora stabilnosti Libana

 

Brojne žrtve u izraelskim napadima

Podaci libanskog Ministarstva zdravlja pokazuju da je u talasu dosadašnjih izraelskih napada na Liban za manje od dve sedmice poginulo najmanje 1.030 ljudi, uključujući 156 žena i 87 dece.

Ovi napadi izazvali su veliku humanitarnu krizu u Libanu, a međunarodna zajednica osuđuje izraelske napade i poziva na prekid nasilja.
Uzastopni napadi na visoke zvaničnike Hezbolaha i na infrastrukturu u Libanu izazvali su veliku zabrinutost i strah među stanovništvom, dok se situacija na Bliskom istoku dodatno zaoštrava.

Veliki broj ljudi napustio je jug Libana i uputio se prema severu, više od 200.000 civila, među kojima je veliki broj žena i dece.

Turska je saopštila da je spremna da izvrši evakuaciju svojih i stranih državljana sa teritorije Libana usred rastućih napetosti i nove eskalacije sukoba.