ŠOK OBRT! HEZBOLAH UNIŠTIO PONOS IZRAELSKE ARMIJE: Kleli su se u njega, sada usledio hladan tuš


IZVOR: Republika/M.S. - 30.09.2024 | 08:15


Ceo svet gleda u neverici!

Foto: Tanjug/AP
ŠOK OBRT! HEZBOLAH UNIŠTIO PONOS IZRAELSKE ARMIJE: Kleli su se u njega, sada usledio hladan tuš

Hezbolah uništio raketnu bateriju Davidove praćke

Libanski Hezbolah izvršio je napad na raketnu bateriju izraelskog sistema protivvazdušne odbrane Davidova praćka, prema izveštajima lokalnih izvora. Ovaj napad je deo serije udara na izraelske sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i Gvozdena kupola, koja je namenjena za neutralisanje nižih pretnji poput dronova i artiljerijskih raketa.

Hezbolah planira intenzivnije napade

Uništavanje Davidove praćke ukazuje na nameru Hezbolaha da intenzivira napade višeg nivoa na izraelske ciljeve pomoću balističkih projektila, umesto dosadašnjih napada oslonjenih na sredstva niže klase poput artiljerije.

Arhitektura izraelskih sistema protivvazdušne odbrane

Davidova praćka predstavlja viši nivo izraelske mreže protivvazdušne odbrane, sa dometom od preko 200 kilometara i sposobnošću dejstva na većim visinama, dok je Gvozdena kupola lakši i jeftiniji sistem namenjen za neutralisanje nižih pretnji.

Hezbolahovo jačanje arsenala balističkih projektila

Uništavanje Davidove praćke može poslužiti kao važan primer jačanja snaga arsenala balističkih projektila Hezbolaha, što ukazuje na ulazak rata između Hezbolaha i Izraela u novu fazu.

Problemi sa efikasnošću sistema protivvazdušne odbrane

Iako se sistem Davidova praćka smatra jednim od najnaprednijih zapadno orijentisanih odbrambenih sistema, nije uspeo da presretne napad jemenskih balističkih raketa u ranijem incidentu.

Neizvesnost oko sadržaja Hezbolahovog arsenala

Sadržaj arsenala balističkih projektila libanske grupe ostaje nepoznat, a neki izveštaji ukazuju da bi on mogao da poseduje severnokorejske balističke rakete na čvrsto gorivo Hwasong-11, poznate kao sistem KN-02