"KOPNENA OFANZIVA ILEGALNA, DOSTA JE BILO!": Španija i Turska ustale protiv Izraela


IZVOR: Republika/I.Đ. - 01.10.2024 | 13:26


Smatra se da izraelski kopneni upad na teritoriju Libana i ubijanje nedužnih ljudi ugrožava sigurnost i stabilnost zemalja u regionu

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
"KOPNENA OFANZIVA ILEGALNA, DOSTA JE BILO!": Španija i Turska ustale protiv Izraela

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da je izraelska kopnena ofanziva u Libanu ilegalni pokušaj okupacije koji krši teritorijalni integritet te zemlje.

Kako je prenela agencija Rojters, Fidan je dodao da se izraelska operacija mora odmah okončati, tako što će se njena vojska povuče iz Libana.

Izraelski padobranci, komandosi i naoružane jedinice započeli su racije prilikom upada u južni Liban, nakon što se sukob sa Hezbolahom danas intenzivirao.

U saopštenju, ministar spoljnih poslova Turske je rekao da izraelska ofanziva ugrožava takođe sigurnost i stabilnost zemalja u regionu, kao i da je "vrlo verovatno" da će doći do povećanja broja migranata iz te zemlje. 

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares izjavio je danas da Izrael treba da obustavi kopnene racije u južnom Libanu, da bi se izbegla eskalacija konflikta i njegovo proširenje u regionu.

"Mi insistiramo da kopneni upad treba da se obustavi, zato što dobijamo veoma zabrinjavajuće informacije", rekao je Albares u izjavi novinarima koju je preneo Rojters.

On je dodao da je "neophodno postići primirje u Libanu i prekid sukoba u Gazi".

Izrael je ranije danas saopštio da je intenziviran sukob sa proiranskom grupom Hezbolah u južnom Libanu, nakon što su izraelski padobranci, komandosi i naoružane jedinice počeli racije i kopnenu ofanzivu.

Operacije Izraela su usledile nakon intenzivnih vazdušnih udara čije su mete bili lideri Hezbolaha, a u kojima je stradao i dugogodišnji lider te organizacije Hasan Nasralah, koji je ubijen u Bejrutu prošle sedmice.

Albares je osudio i Hezbolahovo raktetiranje izraelske teritorije. On je kazao da je jedini način da se postigne mir na Bliskom Istoku da zaraćene strane postupaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim zakonom, naročito kada je u pitanju zaštita civila.

Od februara 2022. godine Španija je preuzela komandu nad Misijom Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) u okviru kojih je respoređeno 650 trupa duž južne granice Libana sa Izraelom.