OTKRIVENO: Hoće li izraelska vojska ići na Bejrut?! Erdogan je spreman da pomogne braći u Libanu!


IZVOR: Republika - 01.10.2024 | 17:18


"Naši vojnici su ušli u Hezbolahovu podzemnu infrastrukturu", rekao je Hagari

Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner
OTKRIVENO: Hoće li izraelska vojska ići na Bejrut?! Erdogan je spreman da pomogne braći u Libanu!

Portparol Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da trupe IDF neće ulaziti u Bejrut ili bilo koje veće gradove u Libanu, kao i da će izraelska kopnena operacija u toj zemlji biti "najkraća moguća".

Kako je preneo Tajms of Izrael, Hagari je novinarima rekao da izraelske trupe "ne idu u Bejrut".

Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Izraelski tenkovi na granici sa Libanom

 

- Ne idemo u gradove u južnom Libanu. Fokusirani smo na zonu ovih sela, na prostoru uz našu granicu. Uradićemo u toj zoni šta je neophodno da bismo demontirali i uništili infrastrukturu Hezbolaha - rekao je Hagari.

Na pitanje koliko dugo će trajati kopnena operacija u Libanu, koja je počela tokom noći, Hagari je odgovorio da to "neće otkriti neprijatelju".

- Trajaće najkraće moguće, par dana, nedelja...Uradićemo šta je neophodno, ograničenu i lokalnu operaciju kakvu sprovodimo sada - rekao je on.

Hagari je kazao da je IDF kopnenu akciju preduzeo da bi se omogućilo da svih 60.000 Izraelaca mogu da se "bezbedno vrate u svoje domove u severnom Izraelu", kao i da su sa tom svrhom već sprovođene ograničene prekogranične intervencije u periodu od više meseci unazad.

Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Izraelska oklopna vozila ulaze u Liban

 

- Naši vojnici su ušli u Hezbolahovu podzemnu infrastrukturu - kazao je Hagari, koji je dodao da su pronađena skrivena skladišta oružja Hezbolaha, koja su uništena, "uključujući napredno iransko oružje".

- Sve u svemu, vojnici IDF su pronašli i onesposobili više od 700 Hezbolahovih terorističkih sredstava tokom ovih operacija, a ima još mnogo posla da se obavi - rekao je Hagari.

Portparol IDF je istakao da je "Hezbolah izgradio, pripremao i opremao tu infrastrukturu mnogo godina, spremajući se za dan kada bi mogao da pokrene invaziju na severni Izrael", u planu sličnom onom u kome su pripadnici Hamasa 7. oktobra prošle godine počinili masakr, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Izraelski tenk u Libanu

 

"Turska bi podržala Liban svim svojim sredstvima protiv napada Izraela"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da bi Turska stala uz Liban i podržala državu svim svojim sredstvima nakon što je Izrael pokrenuo napade na Liban, prenosi Rojters.

- Nikada nećemo ostaviti našu braću iz Libana u ovim teškim danima i podržaćemo ih svim našim sredstvima - rekao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan

 

Erdogan je prošle nedelje osudio nedavne napade Izraela u Libanu i nazvao ih izraelskom politikom "genocida, okupacije i invazije" pozivajući Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i druge organizacije da zaustave jevrejsku državu.