IRAN JE NAPAO IZRAEL! POČELO JE! Lansirane su rakete, civili beže u skloništa! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 01.10.2024 | 18:54


Usred upozorenja iz SAD da će Iran pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael, premijer Benjamin Netanijahu upozorava na "dane velikih izazov koji su pred nama"

Foto: X/Printscreen/@JoeTruzman
IRAN JE NAPAO IZRAEL! POČELO JE! Lansirane su rakete, civili beže u skloništa! (VIDEO)

Iran je danas ispalio rakete na Izrael, a rat na Bliskom istoku definitivno ulazi u novu fazu.

Izraelska vojska je u više navrata već pozvala civile da se sklone u skloništa. Širim Izraela zavijaju sirene za vazdušnu opasnost, potvrdile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

 

 

Usred upozorenja iz SAD da će Iran pokrenuti napad balističkim projektilima na Izrael, premijer Benjamin Netanijahu upozorava na "dane velikih izazov koji su pred nama".

- Ono što tražim od vas su dve stvari - kaže Netanjahu.

- Prvo, striktno se pridržavati direktiva Komande Dome fronta. To spašava živote.

- I drugo, da budemo zajedno - nastavlja on.

- Bićemo čvrsto zajedno u teškim danima koji su pred nama. Zajedno ćemo stajati, zajedno ćemo se boriti i zajedno ćemo pobediti, piše Times of Israel.

IDF upozorava stanovnike centralnog Izraela da ostanu u blizini skloništa do daljnjeg

Komanda unutrašnjeg fronta IDF izdala je nova uputstva stanovnicima centralne oblasti Izraela, poznatog kao Guš Dan, upozoravajući ih da ostanu "u blizini" skloništa od bombi ili druge zaštićene oblasti do daljnjeg, nakon izveštaja o neminovnom napadu Irana.

 

 

Ažuriranje upozorava stanovnike da "izbegavaju nepotrebno vreme napolju" i ponavlja da ako se oglase sirene, građani treba da uđu u zaštićeno područje i ostanu tamo 10 minuta, piše Times of Israel.

Raketa Hezbolaha pala na autoput u blizini Tel Aviva

Jedna od raketa koje je Hezbolah lansirao iz Libana na kibernetičku obaveštajnu jedinicu izraelske vojske i Mosadovu bazu blizu Tel Aviva pala je na autoput, javlja Anadolija. Sirene za napad su se oglasile širom Tel Aviva, glavnog grada Izraela.

 

 

U saopštenju izraelske vojske navedeno je da su neke od raketa ispaljenih iz Libana presreli sistemi protivvazdušne odbrane.

Jedna od raketa je ipak pala na autoput u blizini Tel Aviva.

Izraelska hitna služba saopštila je da su od gelera rakete lakše povređeni vozač autobusa i još jedan vozač.

Hezbolah je objavio da je gađao kibernetičku obaveštajnu jedinicu izraelske vojske "Jedinicu 8200", i bazu "Glilot" koju koristi Mosad u blizini Tel Aviva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevni avaz (@dnevniavaz)

 

Hezbolah je naveo da je gađao bazu raketom "Fadi-4" u znak solidarnosti s otporom palestinskog naroda u Gazi te kako bi zaštitio libansku teritoriju i narod kao odgovor na izraelske napade.

Od 23. septembra, Izrael je pokrenuo masovne vazdušne napade na "ciljeve Hezbolaha širom Libana", u kojima je ubijeno više od 1.057 i ranjeno više od 2.950 drugih, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja.

Izraelska vojska objavila je u utorak rano ujutru da je pokrenula kopnenu operaciju u južnom Libanu.

 

 

Prekogranični rat libanske grupe Hezbolah i Izraela počeo je nakon izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, u kojoj je od oktobra prošle godine ubijeno više od 41.600 ljudi, uglavnom žena i dece.

Međunarodna zajednica je upozorila da bi izraelski napadi na Liban mogli eskalirati u širi regionalni rat, prenosi Avaz.