"OVO MORA DA PRESTANE" Oglasili se najviši svetski zvaničnici povodom iranskog raketnog napada na Izrael!


IZVOR: Republika - 01.10.2024 | 23:55


U saopštenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg
"OVO MORA DA PRESTANE" Oglasili se najviši svetski zvaničnici povodom iranskog raketnog napada na Izrael!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je večeras "proširivanje sukoba na Bliskom istoku, eskalacijom za eskalacijom", nakon što je Iran ispalio balističke rakete na Izrael.

- Ovo mora da prestane. Apsolutno nam je potreban prekid vatre - naveo je Gutereš u saopštenju, a prenosi Rojters.

Evropska unija takođe je najoštrije osudila iranski napad balističkim raketama na Izrael i pozvala na hitan prekid vatre na Bliskom istoku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN

 

- Opasni ciklus napada i odmazde rizikuje da izmakne kontroli - napisao je Borelj na platformi X. On je istakao da je potrebno postići hitan prekid vatre širom regiona.

Iranska revolucionarna garda saopštila je ranije večeras da je lansiranje raketa na Izrael odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele veliki broj od 180 balističkih raketa koje je Iran lansirao na Izrael, preneo je Tanjug.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Žozep Borelj je ispred EU kritikovao napad Irana na Izrael

 

Međutim, s tim se ne slaže Iranska revolucionarna garda, koja je saopštila je da je 90 odsto raketa koje je Iran večeras lansirao protiv Izraela uspešno pogodilo svoje ciljeve.

U saopštenju objavljenom na državnoj televiziji navedeno je da je napad bio usmeren na vazdušne i radarske baze, kao i na bezbednosni aparat koji je planirao ubijanje visokih ličnosti Hamasa i Hezbolaha, prenosi Tajms of Izrael.

Navodi se i da Iran ima pravo da se brani prema međunarodnim propisima. Iranska televizija je prikazala i snimke lansiranja raketa sa neidentifikovanih lokacija u Iranu.