HEZBOLAH SE BRANI ŽESTOKO! Izraelska vojska ZASUTA raketama! Ima mrtvih! (FOTO/VIDEO)


IZVOR: Republika - 02.10.2024 | 20:03


Upad izraelske vojske na teritoriju južnog Libana ne ide glatko, došlo je do teške razmene vatre

Foto: X/Printscreen/@idfonline
HEZBOLAH SE BRANI ŽESTOKO! Izraelska vojska ZASUTA raketama! Ima mrtvih! (FOTO/VIDEO)

Osam izraelskih vojnika poginulo je u nekoliko incidenata u južnom Libanu, saopštila je danas izraelska vojska (IDF).

U saopštenju IDF je navedeno da su neki od vojnika poginuli od protivtenkovskih raketa koje je ispalio Hezbolah, dok su neki pogođeni minobacačkom vatrom tokom pokušaja evakuacije ranjenih, prenosi dnevnik Harec.

 

 

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je putem video poruke izrazio saučešće porodicama poginulih vojnika.

- Mi smo usred teškog rata protiv iranske osovine zla koja želi da nas uništi. To se neće dogoditi jer ćemo zajedno i uz Božiju pomoć pobediti. Spasićemo naše taoce na jugu, vratićemo naše stanovnike na sever, garantovaćemo večnost Izraela - poručio je Netanijahu, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael je juče ujutro objavio početak ograničene kopnene operacije protiv Hezbolaha u Libanu.

 

 

Prva žrtva u redovima izraeske vojske

IDF je objavila vest o smrti oficira koji je ubijen tokom borbi sa borcima Hezbolaha, što je prva izraelska žrtva tokom kopnene operacije u Libanu.

U pitanju je kapetan IDF-a Ejtan Icak Oster (22) komandant tima u jedinici komandosa Egoz, iz Modina.

Oster je ubijen tokom bitke sa borcima Hezbolaha u jednom selu na jugu Libana.

Foto: IDF

Kapetan izraelske vojske, Ejtan Icak Oster (22), poginuo je u borbama sa borcima Hezbolaha na jugu Libana

 

Lideri G7 izrazili snažnu zabrinutost zbog krize na Bliskom istoku

Lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) izrazili su danas "snažnu zabrinutost" zbog krize na Bliskom istoku, ali su istakli da je diplomatsko rešenje i dalje održivo i da sukob u celom regionu nije u ni u čijem interesu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju vlade Italije, koja predsedava G7, navodi se da su lideri osudili napad Teherana, njegov najveći napad na Izrael i složili se da "zajednički rade na promovisanju smanjenja regionalnih tenzija", preneo je Rojters.

U saopštenju se pominje implementacija rezolucija UN 2735, koja podržava trofazni plan za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca koje drži Hamas i 1701, kojom je zaustavljen rat Izrael-Hezbolah 2006. na jugu Libana.

 

 

- Izražavajući snažnu zabrinutost zbog eskalacije u poslednjih nekoliko sati, ponovljeno je da sukob u celom regionu nije ni u čijem interesu i da je diplomatsko rešenje i dalje moguće - dodaje se u saopštenju.

Uz Italiju, G7 uključuje SAD, Kanadu, Britaniju, Francusku, Nemačku i Japan.

Razgovor putem video konferencije održan je nakon što je italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala Savet bezbednosti UN da razmotri jačanje mandata svojih mirovnih snaga UNIFIL u Libanu "da bi se osigurala bezbednost granice između Izraela i Libana".

Predsednik SAD Džozef Bajden pridružio se razgovoru putem video konferencije sa liderima G7 kako bi koordinisao odgovor, uključujući nove sankcije, na napad Irana na Izrael, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Iran je juče ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael u trenutku kada eskaliraju sukobi između Izraela i libanske grupe Hezbolah, koju Iran podržava, preneo je Tanjug.