OVO JE NAJVEĆI DOKAZ DA POČINJE VELIKI RAT! Evo šta su SVE zapadne zemlje uradile danas zbog Libana i Izraela


IZVOR: Republika/I.Đ. - 03.10.2024 | 15:50


Širom Libana potpuno je rasulo a građani beže ka Siriji i Jordanu

Foto: Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
OVO JE NAJVEĆI DOKAZ DA POČINJE VELIKI RAT! Evo šta su SVE zapadne zemlje uradile danas zbog Libana i Izraela

Zapadne zemlje načinile su hitne planove o evakuaciji svojih građana iz Libana nakon dramatične eskalacije sukoba između Izraela i libanskog oružanog pokreta Hezbolah, kao i iranskog raketnog napada na Izrael.

Do sada još nijedna zemlja nije preduzela vojnu evakuaciju većih razmera, iako neke iznajmljuju avione pošto je aerodrom u Bejrutu i dalje otvoren, preneo je Rojters.

Australija je obezbedila stotine mesta u avionima za svoje državljane kako bi napustili Liban, a takođe je poslala vojne aviona na Kipar u okviru hitnih planova.

Njeni planovi mogli bi uključivati i evakuaciju preko mora, ali su australijske vlasti savetovale da je bolje da 15.000 njihovih državljana u Libanu napusti tu zemlju dok je aerodrom još otvoren.

Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner

Izraelci su juče ušli na teritoriju Libana

Kanada je saopštila da će sarađivati sa Australijom u evakuaciji svojih građana pomorskim putem, a planirano je da se komercijalnim brodom preveze oko 1.000 ljudi dnevno, objavio je Toronto Star.

Kineske državljane, njih više od 200, vlada te zemlje je bezbedno evakuisala iz Libana, javila je kineska agencija Sinhua.

Kipar je zatražio od Grčke da obezbedi avion koji će pomoći u evakuaciji njihovih građana kojih ima između hiljadu i 1.500 u Libanu.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svoje građane da napuste Liban kao i da ne putuju u tu zemlju, a fregata je u pripravnosti u slučaju potrebe.

Libanska avio kompanija Midl Ist Erlajnz poslaće iz Bejruta dodatne avione na destinacije u Evropi kako bi odgovorila na potrebe da njihovi građani napuste tu zemlju, saopštilo je dansko ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo svoje državljane da otputuju iz Libana.

Francuska nije izdala nalog za evakuaciju, uprkos tome što planove za to priprema već nekoliko meseci. Sadašnji planovi su fokusirani na Kipar i aerodrom u Bejrutu, ali se razmatra i evakuacija preko Turske.

Francuska u regionu ima ratni brod, a narednih dana stićiće i nosač helikoptera kako bi pomogao u slučaju evakuacije.

Nemačka je evakuisala osoblje ambasade koje nije neophodno i porodice zaposlenih u njoj, kao i hitne medicinske slučajeve, a pomoćiće i ostalima koji budu hteli da napuste Liban, objavili su u zajedničkom saopštenju ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

Libanci u panici napuštaju zemlju

Italija je smanjila broj diplomatskog osoblja i pojačala pripadnike bezbednosnog osoblja u svojoj ambasadi u Bejrutu.

Ministar spoljnih poslova Antonio Tajani u više navrata je pozvao italijanske građane da napuste Liban i zatražio od Izraela garancije bezbednosti za svoje mirovnjake u toj oblasti. Holandija će poslati vojni avion koji bi u dva navrata, 4. I 5. oktobra, trebalo da iz Libana preveze njihove građane, navelo je holandsko ministarstvo spoljnih poslova.

Na letove do baze Ajdnhoven moćiće da uđu i državljani drugih zemalja ako bude dovoljno mesta.

Poljska će ograničiti svoje osoblje u ambasadi u Bejrutu, a Varšava će organizovati prevoz za svoje građane koji žele da napuste Liban.

Portugalski premijer Luis Montenegro savetovao je svojim državljanima da ne putuju u Liban koji je pomogao u evakuaciji malog broja Portugalaca.

Španija planira da pošalje dva vojna aviona kako bi već danas evakuisali oko 350 španskih državljana.

Turska je spremna za eventualnu evakuaciju vazdušnim i pomorskim putem , a sarađuje sa oko 20 zemalja radi moguće evakuacije njihovih građana preko Turske.

Velika Britanija je pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban, a prebacila je oko 700 vojnika na Kipar da bi pojačala svoje vojno prisustvo, uključujući dva broda Kraljevske mornarice, a na ostrvu ima dve vojne baze.

Britanija je u sredu takođe iznajmila avion za svoje državljane, a biće ih još, naveli su diplomatski izvori.

SAD su naredile raspoređivanje desetina svojih vojnika na Kipar kako bi pomogli u pripremi scenarija evakuacije Amerikanca iz Libana.

Kako je saopštio Stejt department, SAD rade sa aviokompanijama kako bi obezbedili dodatne letove iz Libana za svoje građane.