LIDER HEZBOLAHA PRISTAO NA PREKID VATRE, PA ODMAH UBIJEN! Otkrivena mračna tajna Izraela - žele rat po svaku cenu?


IZVOR: Republika/M.S. - 03.10.2024 | 16:08


Liban pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi se zaustavio Izrael.

Foto: Wikipedia
LIDER HEZBOLAHA PRISTAO NA PREKID VATRE, PA ODMAH UBIJEN! Otkrivena mračna tajna Izraela - žele rat po svaku cenu?

Hezbolah saglasan sa prekidom vatre

Ministar spoljnih poslova Libana, Abdala Bu Habib, izjavio je za CNN da je generalni sekretar libanskog pokreta „Hezbolah“, Hasan Nasralah, izrazio saglasnost pokreta za prekid vatre između Izraela i Libana. Ministar je istakao da je Netanjahu odobrio zajedničku izjavu predsednika SAD i Francuske o prekidu vatre, a da je i „Hezbolah“ dao svoju saglasnost. Međutim, nakon ubistva Nasrale, predsednik parlamenta Libana, Nabih Berri, održao je konsultacije sa „Hezbolahom“.

Liban traži pomoć SAD

Bu Habib je naglasio da je Liban u potpunosti pristao na prekid vatre i da je obavestio SAD i Francusku o situaciji nakon ubistva Nasrale. Istakao je da je Libanu potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država, jer one igraju važnu ulogu u trenutnoj situaciji i da Bejrut nema alternativu.

Reakcija Izraela

Nakon ovih događaja, reakciju Izraela na situaciju nije bilo moguće dobiti odmah. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije dao izjavu povodom postignutog dogovora o prekidu vatre, ali se očekuje da će uskoro reagovati na ove vesti.

Poziv na diplomatiju i mir

Uprkos tenzijama između Izraela i Libana, pozivi na diplomatiju i mir dolaze i iz drugih delova sveta. Francuska i SAD su pozvale na prekid vatre, a očekuje se da druge zemlje i međunarodne organizacije podrže napore za postizanje stabilnosti u regionu.

Budućnost Libana i regiona

Situacija u Libanu ostaje neizvesna, ali svi akteri, uključujući i „Hezbolah“, izgleda da su spremni da podrže napore za prekid vatre i diplomatsko rešenje sukoba. U međuvremenu, libanski zvaničnici traže podršku od međunarodnih partnera, sa nadom da će SAD i druge zemlje odigrati konstruktivnu ulogu u postizanju stabilnosti u regionu